Най-старият мъж на Земята почина на 116 г.

Две седмици преди да почине, Фреди Блом е сякъл дърва Снимка на Франс прес

Две седмици преди да почине, Фреди Блом е сякъл дърва
Снимка на Франс прес

Южноафриканец, за когото се смяташе, че е най-старият човек на Земята, е починал на възраст 116 години.

Документите за самоличност на Фреди Блом показват, че той е роден в провинция Източен Кейп през май 1904 г., въпреки че това никога не е било потвърдено от световните рекорди на Гинес.

Когато е бил юноша, цялото му семейство е било унищожено от испанската грипна пандемия от 1918 г. Фреди продължил, оцелявайки след двете световни войни и апартейд.

Г-н Блом е заявил пред Би Би Си през 2018 г., че няма специална тайна за дълголетието му. „Има само едно нещо – това е Бог над човека. Той има цялата власт. Аз нямам нищо. Мога да се откажа по всяко време, но Той ме държи“, каза той.

Фреди Блом прекарва по-голямата част от живота си като работник – първо във ферма, а след това в строителната индустрия – и се пенсионира едва когато е в 80-те си години.

Въпреки че се отказа от пиенето преди много години, той е бил редовен пушач.

Съобщава се, че блокирането на коронавирус, наложено от правителството на Южна Африка, му е попречило да продължи да си купува тютюн и затова на 116-ия си рожден ден не е могъл да изпуши обичайната цигара.

Семейството на Блом каза, че е умрял по естествени причини в Кейптаун в събота.

„Преди две седмици oupa (дядо) все още сечеше дърва“, заяви говорителят на семейството Andre Naidoo пред агенция AFP. „Той беше силен човек и много горд.“

Но в рамките на няколко дни г-н Блом се смали и от голям стана малък човек“, добави говорителят.

Той допълни, че семейството не вярва смъртта му да е свързана с Covid-19.

Leave a Comment