Равносметка от Айова след бурята: 43% от царевицата е унищожена заедно с техника и силози

Бурята, известна като Деречо, удари Средния Запад на САЩ в понеделник със скорост до 100 мили в час. Нанесе най-много щети в Айова, Илинойс и Индиана. Докато минаваше през страната, тя унищожи земеделски култури и силози за зърно.

буря в Айова

Министърът на земеделието в Айова Майк Найг заяви, че бурите са повредили десетки милиони бушели зърно, които се съхраняват в земеделски кооперативи и в частни стопанства. В същото време Министерството на земеделието на САЩ (USDA) съобщи, че обработваемата земя, засегната от бурята, е 14 милиона акра соя и царевица. Сателитни снимки от 13 август тази година показват, че само в Айова Деречо е унищожил 10 милиона акра култури. Това е около 43% от общо 23,4 милиона акра (1 акр = 4 дка), засети в Айова тази пролет с царевица и соя, съобщи Радио Айова.

В западната част на същия щат имаше преди това екстремна суша, така че отглежданите там царевични култури вече бяха омаломощени поради липсата на влага. Въпреки това, фермерите в голяма част от централна и източна Айова бяха доволни от състоянието на своите култури и очакваните рекордни добиви, според доклад от 1 август USDA. Това беше потвърдено и от други доклади на Министерството на земеделието на САЩ, които очакваха реколта от царевица от 15,3 милиарда бушела (1 тон = 39,4 бушела) от приблизително 84 милиона акра тази година. Щатът Айова трябваше да достави около 18% от това производство. През 2019 г. реколтата в Айова беше оценена на приблизително 9,81 милиарда долара.

Засега е трудно да се преценят действителните загуби, защото те много зависят от това дали растенията по нивите са били повредени и счупени, или дали са просто огънати от вятъра.

Социалните медии са пълни с драматични снимки от ферми и селски райони. Много земеделски производители, освен проблеми с електричеството и водоснабдяването, загубиха своите навеси, хамбари и други сгради за стопанства и животновъдство, както и оборудване и машини.

Leave a Comment