Кандидатите по мярка 5.2 не уведомяват екоинспекциите за намеренията да закупят животни

свине, прасета, свинефермаКандидатите по подмярка 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ не уведомяват съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ) и басейновите дирекции за намеренията си да закупят животни. Това отговаря Министерството по околна реда и води на запитване на аграрното ведомство.

Приемът по подмярката, отворена целево за животновъди, чиито стада са пострадали от заразни заболявания, започна на 18 август и ще продължи до 20 октомври.

По нея могат да кандидатстват стопани на свине, птици, овце и кози. Инвестициите, които те могат да направят, са свързани с възстановяване на загубената популацията. Финансирането е 100%, бюджетът по подмярка 5.2 е 15,6 млн. лв., а максималните допустими разходи за един проект са близо 2 млн. лв.

Прочети още: Най-голям шанс за класиране по мярка 5.2 имат фермите с над 90% избити животни и с изпълнение на проекта до 12 месеца

Leave a Comment