България ще получи 511 млн. евро заем от ЕК за подкрепа на работещите

ЕС, БрюкселЕвропейската комисия представи предложения пред Съвета на ЕС за решения за отпускане на финансова подкрепа в размер на 81,4 милиарда евро на 15 държави-членки по инструмента SURE. Това е една от трите мрежи за безопасност, договорени от Европейския съвет за защита на работниците, бизнеса и страните.

България е в редицата на 15-те с 511 млн. евро размер на подкрепата. Белгия, чието население е 11,6 млн. души, ще получи най-голямата сума – 7,8 млрд. евро.

След като Съветът одобри тези предложения, финансовата помощ ще се предоставя под формата на заеми, отпускани при изгодни условия от ЕС на държавите-членки. Тези заеми ще помогнат на държавите-членки да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални схеми за работа за кратко време, и други подобни мерки, които са предприели като отговор на пандемията на коронавирус, по-специално за самостоятелно заетите лица.

След консултации с държавите-членки, които са поискали подкрепа и след оценяване на техните искания, Комисията предлага на Съвета да одобри отпускането на финансова помощ за:

Белгия 7,8 милиарда евро
България 511 милиона евро
Чехия 2 милиарда евро
Гърция 2,7 милиарда евро
Испания 21,3 милиарда евро
Хърватия 1 милиард евро
Италия 27,4 милиарда евро
Кипър 479 милиона евро
Латвия 192 милиона евро
Литва 602 милиона евро
Малта 244 милиона евро
Полша 11,2 милиарда евро
Румъния 4 милиарда евро
Словакия 631 милиона евро
Словения 1,1 милиарда евро

SURE може да осигури финансова подкрепа на обща стойност до 100 милиарда евро за всички държави-членки.

Заемите, предоставени на държавите-членки по инструмента SURE, ще бъдат подкрепени от система от доброволни гаранции от държавите-членки. Комисията очаква процесът на държавите-членки да финализират своите гаранционни споразумения с Комисията да приключи съвсем скоро.

Leave a Comment