Японски изследователи установиха, че озонът убива коронавируса

Озонът е с три атома кислород

Озонът е с три атома кислород

Японски изследователи заявиха днес, че ниските концентрации на озон могат да неутрализират частиците на коронавирус, което потенциално предоставя начин на болниците да дезинфекцират помещенията си, съобщи Ройтерс.

Учени от здравния университет Фуджита казаха на пресконференция, че са доказали, че озоновият газ в концентрации от 0,05 до 0,1 части на милион (ppm), нива, считани за безвредни за хората, може да убие вируса.

В експеримента е използван озонов генератор в запечатана камера с проба от коронавирус. Потенциалността на вируса намалява с повече от 90%, когато се подлага на ниско ниво на озон за 10 часа.

„Предаването на новия коронавирус може да бъде намалено чрез непрекъснато третиране с озон с ниска концентрация, дори в среди, където хората присъстват“, казва водещият изследовател Такаюки Мурата.

„Установихме, че е особено ефективен при условия с висока влажност.“

Известно е, че озонът, вид кислородна молекула (О3) инактивира много патогени, и предишните експерименти показват, че високите концентрации, между 1-6 ppm, са били ефективни срещу коронавируса, но потенциално токсични за хората.

Скорошно проучване в Джорджийския технологичен институт показа, че озонът може да бъде ефективен при дезинфекция на рокли, очила и други медицински предпазни средства.

Болницата на медицински университет Фуджита, в префектурата Айчи в централна Япония, е инсталирала озонови генератори за намаляване на инфекцията в зоните на чакане и при пациентите.

Университетът е извършил и клинично изпитване на лекарството Avigan ( 4901.T ) на Fujifilm Holdings Corp върху пациенти с COVID-19.

Leave a Comment