„Хвърковата чета“ нахлу в 6 ч сутринта в борсата до Първенец

Инспекторите се интересували от документите за произход на домати, краставици и дини
домати на тържището до Първенец

А доматите така и не поскъпват

Мобилна група от инспектори влезе в 6 часа тази сутрин в борсата до село Първенец, предадоха информатори. Така наречената „хвърковата чета“ била в състав от 7-8 души, сред които от служители на Националната агенция по приходите, Българска агенция по безопасност на храните, полицай от Икономическа полиция, митничар и зеленчукопроизводител като наблюдаващо лице. Групата проверявала най-вече документите за производ на доматите, краставиците, дините и пъпешите. „Накрая разбраха, че на тържището има съвсем малко македонски домати и гръцки дини и пъпеши“, обясни нашият човек.

В 11.30 часа проверяващите си тръгнали.

Цените на доматите на борсата до Първенец продължават да са ниски и засега държавната акция за разчистване на контрабандно внесените плодове и зеленчуци не дава резултат. Червеният зеленчук се продава в широкия диапазон от 0.20 до 0.60 лева за килограм. Според търговците на борсата причината за драматичното му поевтиняване е временно свръхпроизводство, получено от застъпването на оранжерийната реколта с узряването на полските домати.

Координирани и масирани проверки се извършват по граничните контролно-пропускателни пунктове в България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища, съобщиха току-що и от Министерството на земеделието и храните. Мобилни групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), НАП и агенция „Митници” правят пълна финансова и фитосанитарна проверка на зеленчуците и плодовете, които влизат в страната и се реализират на  пазара. С проверяващите експерти има и представители на земеделските производители в страната, които протестираха в последните дни. Целта е да се защитят родните производители, които са жертва на нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци и на финансови нарушения.

Leave a Comment