Заради сушата ЕК коригира надолу прогнозните добиви от царевица и слънчоглед

комбайн слънчогледСпоред августовския брой на бюлетина JRC MARS – Мониторинг на културите в Европа, публикуван днес, прогнозите за добив на почти всички пролетни култури в ЕС са преразгледани и намалени спрямо прогнозата за юли, но остават над или близо до средната за 5 години .

В сравнение с данните, отчетени през юли, основните ревизии настъпиха за пролетните култури във Франция, Румъния, България, Германия, страните от Бенелюкс и Полша.

За разлика от тях прогнозата за добив на соя беше преразгледана нагоре, тъй като в Северна Италия и Унгария преобладават много благоприятни условия.

Големи части от Западна и Северна Централна Европа бяха засегнати от дефицит на дъжд от началото на юли.

Температурите в тези региони се повишиха в края на юли, а в първата половина на август се появи гореща вълна от седем до десет последователни дни.

Комбинацията от ограничено водоснабдяване и високи температури се отразява негативно на пролетните култури, с очаквани намаления на добивите.

В Южна Украйна и източните части на Румъния и България завръщането на сушата се отразява негативно на пролетните култури, което води до ранното стареене на царевицата и слънчогледа.

За разлика от това, пролетни култури се възползват от излишък от валежи в много други части на Централна Европа, Източна Италия и Западна Румъния.

Leave a Comment