Вносните мита на царевица, сорго и ръж стават нула евро от днес

царевица

Причината е в намалената прогноза за реколтата в САЩ и поскъпването на зърното

След намалена прогноза за реколтата на царевица 2020/21, довела до повишаване на цените на царевицата в САЩ, вносното мито за царевица, сорго и ръж в Европейския съюз вече е определено на 0 евро на тон към 27 август 2020 г.

Преработената тарифа, публикувана на 27 август 2020 г. в Официален вестник на ЕС , се изчислява въз основа на разликата между европейската референтна цена и световния показател за царевицата (т.е. цената на CIF в САЩ – включени разходи, застраховки и товари – на пристанището на Ротердам), в съответствие с правилото, заложено в Регламент 642/2010 на  ЕС .

Тарифата за царевица, сорго и ръж е актуализирана многократно през последните месеци, като в края на април вносното мито се увеличи от 0 евро на 5,27 евро на тон поради значително понижение на цената на царевицата за царевица в САЩ, главно в резултат на срива на търсенето на биоетанол в САЩ. Последната актуализация го определи на 5.48 евро за тон на 12 август 2020 г., отново поради цената на царевицата и американския долар спрямо падането на еврото.

Цените на царевицата в САЩ отново се увеличиха поради различни фактори, включително щетите на царевицата, причинени от бурята от 10 август в Средния Запад в САЩ, както и сухото и горещо време, и двете доведе до намаляване на прогнозата за реколтата на царевица за 2020/21 в САЩ .

Leave a Comment