Организации в сектор Плодове и зеленчуци пишат обосновка за подпомагане по мярката 60/40

Организациите в сектор Плодове и зеленчуци ще предадат днес обосновка за участие по държавната мярката 60/40. Чрез нея се подпомага трудовата заетост, като от държавия бюджет се изплаща 60% от трудовите възнаграждения и осигуровките на наетите служители, а работодателят заплаща 40 на сто. Мотивите за исканата помощ ще се представят в Министерството на труда и социалната политика.

Браншовиците в земеделието поискаха участие по мярката 60/40 още от самото начало на прилагането й, но желанията им не бяха отразени от управляващите. При последната среща с премиера Бойко Борисов през август, представители на организации от сектора поставиха за пореден път въпроса и този път министър-председателят реагира положително, насочвайки браншовиците към социалния министър Деница Сачева.

Мериана Милтенова

Мериана Милтенова

„Тази помощ е особено необходима на производители на плодове и зеленчуци, за да запазят работниците си целогодишно“, коментира Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ). Тя посочи, че от дълги години сме свидетели на изтичането на работна ръка на Запад. Една от причините за това е липсата на държавна политика, която да задържи малкото останали селскостопански работници в страната. „17-те държави членки, които получават директни плащания на стопанство, а не на площ, могат да си позволят високи трудови възнаграждения, значително по-големи от нашите ниски заплати. Това лишава българските стопанства от перспективи и обезлюдява селските райони“, коментира Милтенова. Тя даде за пример поредно отпътуване на българи от Сливенско към земеделските полета на Испания, където обещаната часова надница е 8 евро или 64 евро на ден.

Ако мярката 60/40 се въведе и за земеделските работодатели, много от стопаните на зеленчукови и овощни градини ще могат да подсигурят целогодишното наемане на персонал. А това е много важно, защото и през зимния период има дейности, за които е необходима работна ръка, поясни Мариана Милтенова. Тя допълни, че повдига въпроса за подпомагане наемането на работници още отпреди 10 години, но досега държавата не е реагирала.

 

Leave a Comment