На празника на св. Симеон Стълпник започна земеделската нова година

Светецът се доближавал до Бог, увеличавайки стъпалата между себе си и хората

На 1 септември православната църквата чества светците св. Симеон Стълпник и неговата майка св. Марта. Симеоновден се счита за начало на църковната и на земеделска нова година. От този ден нататък започва есенната оран и сеитба, и събирането на орехи.

Народните обичаи на стара България повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.

След изораването на първата бразда обредната пита се разчупва на четири части едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина.

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не „излезе берекетът от дома“. Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата – ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с „пълно“, житото ще роди много зърно.

Свети Симеон СтълпникСвети Симеон Стълпник е живял през четвърти век в пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия. Като дете е бил пастирче и любимото му място е било храмът. Дълбоко се вживявал в песните и молитвите, докато не решил да отдаде живота си в търсенето на Бог. Постъпил в манастир, но все му се струвало, че братята монаси го разсейват от стремежа му към Господ. Затова отишъл високо в планината. Там се уплашил, че може да се разколебае и да се върне в манастира, затова се вързал с верига за скала.

По-късно епископ Мелетий го посетил, трогнат от смирението му, но му направил забележка, че трябва да владее себе си и без окови. Симеон се вслушал и слязъл при хората. Там си издигнал с камъни стълп, а най-отгоре изградил тясна монашеска килия. Заради любопитството на хората, които прииждали отвсякъде да го видят, Симеон Стълпник непрекъснато увеличавал височината на стълпа, за да се отдалечи от хорската реч.

Той починал там, нависоко, а смъртта му е свързана с различни чудеса, които се случили.

На този ден имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

Leave a Comment