„Вила Юстина“ започна гроздобера с Пино ноар за пенливо вино

лозето на Вила Юстина

Гроздоберът в собствените лозя на винарската изба „Вила Юстина“ започна десетина дни по-късно от обичайното със сорта Пино ноар. Гроздовете ще послужат за направата на естествено пенливо вино, което пък, по думите на главния технолог Васил Стоянов, ще е напълно готово след две години.

Пет месеца след преспите агрономът Николай Траянов е доволен да покаже реколтата от Пино ноар

Пет месеца след преспите, агрономът Николай Траянов е доволен да покаже реколтата от Пино ноар

„Годината е необичайна. Достатъчно е да кажа, че на 6 април тук в лозята имахме сняг, дебел 60 сантиметра. А вече се бяха появили листата“, разказа агрономът Николай Траянов. Пораженията от този мраз – най-големи при растящите в ниското лозя, са преодолени, но оттам нататък вегетацията се е забавила, а също така и натрупването на захари. В момента съдържанието им в сорта Шардоне е 23 градуса, в Совиньон блан е 21,5, а в Димят е 18 градуса. Пино ноар е 18 градуса, които са идеални за създаването на пенливо вино. Общо 13 сорта се отглеждат в парк лозето на „Вила Юстина“ (малко над 400 дка), разположено на около 4-5 км от винарната, която е украшението на село Устина, община „Родопи“. Последни през ноември ще се берат Димят и Мавруд.

След снежната фиеста през април природни и фитосанитарни катаклизми не е имало. „В предишни години сме извършвали до 11 третирания срещу вредители, тази година се ограничихме до 6 и повече не бяха нужни. Имаше рисков момент през август, когато лозето можеше да пламне от брашнеста мана, но го овладяхме“, припомня си агрономът. За радост, градушка не е паднала в този незащитен от Агенцията за борба с градушките дивен район.

„Гроздето дава толкова добив, колкото решим“, обясни Николай Траянов. За да не се претоварват лозите, тук последователно е извършвано филизене и бутане на гроздове, така че очакваните добиви са 600-700 килограма от декар.

Двайсетина берачи пристигат сутрин в 6 и започват прибирането на реколтата в специлни каси. Като се напълнят, те се извозват веднага до винарната, където Васил Стоянов ги посреща, за да дирижира процеса по превръщането им в ароматно вино.

 

 

Leave a Comment