Мистерия в Африка: Дали бедността не е причина за ниската смъртност от Ковид-19?

Последната версия е, че хората в пренаселените градове са преживели през годините букет от коронавируси и са придобили имунитет
Южна Африка
Тъй като броят на инфекциите от Ковид-19 рязко спада в Южна Африка и остава относително нисък в по-голямата част от континента, експертите достигат до изумителна хипотеза, пише Би Би Си.
Претъпкани градчета. Лоша хигиена. Невъзможността за социално дистанциране в общностите, където многодетни семейства често споделят една стая. От месеци здравните експерти предупреждават, че лошите условия на живот в градските общности в Африка вероятно ще допринесат за бързото разпространение на коронавируса.
„Плътността на населението е толкова ключов фактор. Ако нямате способност за социална дистанция, вирусът се разпространява“, каза професор Салим Абдул Карим, ръководител на министерския консултативен екип на Южна Африка по Ковид-19.
Но какво, ако и обратното е вярно?
Ами ако същите тези претъпкани условия предлагат и възможно решение на мистерията, която от месеци смущава експертите на континента?
Ами ако – и това е доста грубо – бедността се окаже най-добрата защита срещу Covid-19?
„Това е загадка“
Нека започнем с тази мистерия. В ранните етапи на пандемията всички експерти и всички прогнозисти се съгласиха, че Африка е в беда. „Мислех, че вървим към катастрофа, пълен срив“, каза професор Шабир Мадхи, най-добрият вирусолог в Южна Африка.
Дори и най-оптимистичните прогнози показват, че националните болници ще бъдат  смазани бързо.
И все пак днес Южна Африка излиза от първата си вълна от инфекции със смъртност от Ковид-19 приблизително седем пъти по-ниска от тази в Обединеното кралство.
Дори и смъртните случаи тук да са докладвани недостатъчно, Южна Африка все още се представя впечатляващо добре, както и много други части на континента, където болничните легла остават незаети и където графиките за инфекция почти изцяло са избегнали изразени върхове, наблюдавани в много други части на света.
„Повечето африкански държави нямат връх. Не разбирам защо. Напълно съм в неведение“, призна проф. Карим, водещ глас на пандемичния отговор на Южна Африка.
Професор Мадхи се съгласява: „Това е загадка. Напълно невероятно е.“
От известно време експертите посочват младото население като най-доброто обяснение за относително ниския процент на заразени в Африка. В крайна сметка средната възраст на континента е приблизително половината от тази в Европа. Далеч по-малко африканци живеят в своите 80-те и затова е по-слаба вероятността да се поддадат на вируса.
„Възрастта е най-високият рисков фактор. Младото население на Африка я защитава“, каза Тим Бромфийлд, регионален директор на Института за глобални промени. Но докато пандемията се проточва и статистическите доказателства се натрупват, анализаторите все по-неохотно отдават на демографията цялата заслуга за успехите на този континент.
„Възрастта не е толкова голям фактор“, каза проф. Карим.
Ранните и агресивни мерки в Южна Африка и по другаде държави на континента очевидно са изиграли решаваща роля. Ясните съобщения за маските и осигуряването на доставки на кислород също са важни.
Други теории – за въздействието на надморската височина или по-топлите температури – също са отблъснати. Някои експерти предупреждават, че огромният и слабо свързан континент може просто да е забавил заразата и че вирусът може да удари силно през следващите месеци.
Други коронавируси
Но през последните дни учени от отдела за анализ на ваксините и инфекциозните болести в болницата Baragwanath в Совето се чудят дали липсващият фактор – отговорът на това, което те виждат като пандемична мистерия на континента – може да се крие в прочутия фризер за проби в лабораторията в покрайнините на Йоханесбург.
Фризерът, чиято температура се поддържа на минус 180ºС, благодарение на течния азот – съдържа метални съдове за съхранение на петгодишни човешки кръвни проби от кръвни клетки, известни като PBMCs, придобити по време на по-ранно проучване на ваксина срещу грип в Совето.
Идеята е, че чрез изучаване на PBMC, учените могат да намерят доказателства, че хората са били широко заразени от други коронавируси – такива, които са отговорни за много обикновени настинки – и че в резултат на това те могат да се радват на някаква степен на имунитет срещу Ковид-19.
„Това е хипотеза. Няколко нива на съществуващ кръстосан защитен имунитет … може да обяснят защо епидемията не се е разгърнала“, каза проф. Мадхи, обяснявайки, че данните на учените от САЩ изглежда подкрепяха хипотезата.
Простудата и грипът са, разбира се, ежедневие по света. Но южноафриканските учени се чудят дали, тъй като тези вируси се разпространяват по-ефективно в пренаселените квартали, по-бедните общности не са били по-широко изложени на зарази и следователно днес да се радват на по-голяма степен на имунитет срещу Ковид-19. Същото, разбира се, би могло да се отнася и за други части на света, като Индия.
„Защитата може да бъде много по-интензивна във високо населените райони в африканските условия. Това може да обясни защо хората в по-голямата част на континента имат асимптоматични или леки инфекции“, каза проф. Мадхи.
„Не мога да се сетя за нещо друго, което да обясни броя на напълно безсимптомни хора, които виждаме. Цифрите са невероятни“, каза той, наслаждавайки се на иронията на възможността утвърдената бедност в Африка да „работи“ поне веднъж благотворно за континента.
Скептиците обаче може да посочат страни като Бразилия, с претъпканите квартали и висок процент на заразяване.
За съжаление, когато учените започнаха да се подготвят да тестват пробите PBMC в лабораторията си, те откриха проблем. Тест за контрол на качеството показа, че ледената температура в криоконтейнерите се е колебала с течение на времето – твърде много за строгите стандарти, необходими за такъв важен и деликатен експеримент.
„Много разочаровани сме“, каза доктор Гаурав Кватра, който ръководеше експеримента.
Никой не беше виновен – дори и прословутото спиране на тока в Южна Африка.
Сега екипът е зает да търси нови проби за тестване, но това може да отнеме месеци. Междувременно мистерията на относително меката пандемия в Африка продължава да буди въпроси.

Leave a Comment