Нова помощ: Подпомагат преработвателите на ябълки с 2,6 ст./кг, на круши с 4,2

Бюджетът по този de minimis е 270 хил. лв.

ябълки тържищеНова помощ de minimis в размер на 270 хил. лв. ще бъде разпределена към преработвателите на ябълки и круши по решение на Управителният съвет на ДФ „Земеделие”. С нея ще бъдат компенсирани част от разходите, свързани с транспорт, логистика, съхранение на готова продукция и други операции по преработка на реколта 2020 г. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

За да получат подпомагане предприятията трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ.

На финансиране имат право всички предприятия, които завишат обема на изкупената продукция от регистрирани земеделски производители с над 15% спрямо 2019 г.

Предвидените ставки за подпомагане са 26 лв./тон за ябълки и 42 лв./тон за круши, която ставка е с 62% по-висока от тази на ябълките. Площите с ябълки са близо 6 пъти повече в сравнение с тези, заети от круши.

Предвижда се признати организации и групи на производители, чиито членове са заявили през Кампания 2020 участие по схемата за обвързано подпомагане за плодове, да бъдат допустими за подпомагане.

Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване.

Припомняме, че в края на юли УС на ДФЗ обяви de minimis с бюджет от 3,2 млн. лв. за преработвателни предприятия, които изкупуват праскови и нектарини, сливи, малини, домати, пипер и патладжан. Обявените ставки за подпомагане бяха:  праскови и нектарини – 27 лв./тон; сливи – 21 лв./тон; малини – 139 лв./тон; домати – 30 лв./тон; пипер – 37 лв./тон; патладжан – 20 лв./тон.

 

Leave a Comment