ООН: Соргото стана най-силно поскъпващата зърнена култура в света през август

Най-силно поевтинява през изтеклия месец месото – с 8,9%

Световните цени на храните се повишиха през август, както и през предходните два месеца, водени от значително по-силно търсене и обезценяване на щатския долар, сочат данните, публикувани днес от Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН.

През август средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО , който отразява международните цени на основните хранителни продукти, беше 96,1 пункта, което е с 2,0% повече от юли, достигайки най-високото си ниво от февруари 2020 г.

соргоСредната стойност на индекса на цените на зърнените култури на ФАО се е увеличила с 1,9% в сравнение с юли, надхвърляйки средната стойност за август 2019 г. със 7,0%; най-значителен ръст демонстрират цените на фуражните зърна. Цените на соргото – главно поради увеличения внос от Китай – се увеличиха с 8,6% и достигнаха 33,4% по-високи от нивото от предходната година. На фона на опасенията, че неотдавнашните щети върху царевичните култури в Айова могат да повлияят негативно на предлагането, цените на реколтата са се увеличили с 2,2 процента. Световните цени на ориза също се повишиха, водени от сезонни ограничения на предлагането и силно търсене от африканските страни.

Прочети още: Как се отглежда соргото – недооценената тук сухоустойчива култура

В сравнение с предходния месец индексът на цените на захарта на ФАО нарасна с 6,7%, обусловен от прогнози за свиване на производството поради неблагоприятни метеорологични условия в Европейския съюз и Тайланд, вторият по големина износител на захар в света; освен това по-голямото търсене на внос от Китай допринесе за покачването на цените.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се е увеличил с 5,9 процента през август, главно поради по-високите цени на палмовото масло, както и соевото, слънчогледовото и рапичното масло. Промените в цените се дължат предимно на прогнозирания спад в производството на водещите страни производители на палмово масло на фона на останалите на постоянно ниво на търсене от страните вносителки.

Индексът на млечните цени на ФАО остава практически непроменен от юли. На фона на сезонното нарастване на възможностите за износ на страните от Океания цените на сиренето и пълномасленото мляко на прах намаляват, но в същото време цената на маслото се повишава, което е следствие от ограничените експортни ресурси на европейските страни, където августовската жега повлиява на количеството произведено мляко.

Индексът на цените на месото на ФАО практически остава на нивото от юли, въпреки че в сравнение с август 2019 г. той намалява с 8,9%; спадът в търсенето от страни вносители на говеждо, агнешко и птиче месо беше компенсиран от бързия растеж на търсенето на свинско месо от Китай.

Прогнозата за зърнените култури е актуализирана

ФАО намали прогнозата си за производство на зърнени култури за 2020 г. с 25 милиона тона поради очаквания спад в производството на царевица в САЩ в сравнение с прогнозата от юли. Независимо от това, дори и при такова намаление, се очаква тази година производството на зърно да счупи всички рекорди, надхвърляйки нивото от 2019 г. с 58 милиона тона.

Рекордни добиви на царевица се прогнозират в Аржентина и Бразилия, което е с 6 процента повече от миналогодишното производство на сорго в света. Очаква се също така световното производство на ориз да достигне нов връх от 509 милиона тона през 2020 г.

Според актуализираната прогноза на ФАО, обемът на използването на зърнени култури в света през сезон 2020-2021 ще възлезе на 2,764 милиона тона, което по отношение на една календарна година ще надхвърли нивото от предходната година с 2,0 процента.

Според прогнозата до края на 2021 г. световните запаси от зърно ще се увеличат с 1,7 процента и ще достигнат 895,5 милиона тона; по този начин в световен мащаб съотношението запас / потребление ще бъде 31,8%, малко под юли, но все пак по-високо от предишните години.

Като се вземе предвид очакваното увеличение на доставките на ориз и груби зърна, обемът на световната търговия със зърно през сезон 2020-2021 се очаква да достигне 441,4 милиона тона, което е с 1,6 процента по-високо от нивото на сезон 2019-2020.

Leave a Comment