Лозя с индустриален коноп в междуредията? Не влияе на виното, увеличава доходите и храни пчелите

Новозеландска производителка на грозде Совиньон блан поръча научно изследване, за да докаже ползите
Кирсти Харкнес Снимка на ruralnewsgroup

Кирсти Харкнес
Снимка на ruralnewsgroup

За ново изследване на влиянието на индустриалния коноп като покривна култура върху обогатяване на почвите в лозята от една страна, и повишаване разнообразието от дрожди във вината- от друга съобщава Winegrower. То е дело на новозеландски изследователи по поръчка на Кирсти Харкнес , която от две години експериментира с отглеждането на индустриален коноп като покривна култура в лозовите си масиви и най-вече сред насаждения със „Совиньон блан“. Тя е първата фермерка в Нова Зеландия, получила лиценз за отглеждането на индустриален коноп. През първата година опитите с отглеждането на коноп като покривна култура са се разпрострели върху четири хектара, но през 2019/20 година опитното поле е разширено до 50 хектара.

„За разлика от канабиса за производство на марихуана, индустриалният коноп е с по-малко съдържание на тетраканабидиол, а отглеждането му в лозята носи редица предимства“, казва Кристи. Тя е впечатлена от една страна от дейността на пчелите в лозовите си масиви при наличието на покривна култура като индустриалния коноп, а от друга от способността на растенията да оцелеят в периоди на засушаване, с каквито е изобилствала миналата година. Изследването на учените, поръчано от нея установило още, че пчелите, находящи се до лозовите масиви, в които се използва индустриален коноп като покривна култура, започнали да събират много повече прашец от останалите извън тези масиви. „Предполага се, че конопът ще служи като източник на готова храна и за други полезни насекоми, консумиращи полени, и така косвено може да помогне за защитата на лозите от хищници, паразити и патогени“, се казва в доклада.

Пробите от почвата, покрита от коноп, показали, че присъствието на това растение не е намалило значително съдържанието на минерали в почвата, а е довело до повишаване на органичния им състав. Освен като покривна култура, новозеландската фермерка има намерение да извлече допълнителни ползи от отглеждането  на индустриален коноп, като започне производството на козметика на основата на конопено масло.

Първоначалната идея на Кирсти Харкнес  била да разбере, какво влияние е оказало отглеждането на коноп като покривна култура върху вкусовите качества на виното. Изследването на проби от масиви, в които е бил засаден индустриален коноп като покривна култура, и от масиви без коноп, показало съвсем леки различия във вкуса на произведеното вино. Нещо повече, конопът довел до увеличаване на разнообразието на дрожди във вината, като в тях  не било открито съдържание на канабидиоли. Това означава, че в бъдеще индустриалният коноп ще може да се мулчира, и така да се създаде естествена преграда срещу плевелите.

Превод: Мартин Иванов

Leave a Comment