Оригинал: Курортът „Юстина Вилас“ показва на гостите гроздобер сред великолепието на Родопите

Туристическият комплекс направи промоции за посетителите в дните на беритбата. Черпи с дегустации и фермерска храна

Юстина Вилас - шадраван

Искате ли да запомните 2020 г. с нещо наистина магическо? Годината вече се е запътила към изхода, но преди да я изпратим (без съжаление) в историята, можем да си пожелаем един дар от нея – да погостуваме в новия курортен комплекс „Юстина Вилас“. Точно сега – в края на лятото и до средата на ноември, когато е гроздоберът. За всички любители на виното и на природата това е свещено занимание, защото слънцето вече е съхранено и може да се вкуси във всяка капка гроздов сок. А ако кипите от енергия, никой,  разбира се, няма да ви забрани да се включите в гроздобера. Ей така, за да видите какво е. Позволено е да си устроите и пикник край лозята.

Къде е „Юстина Вилас“
Парк лозето

Парк лозето

Курортният комплекс е част от ансамбъла с винарната „Вила Юстина“, на четири километра от която се намира нейното парк лозе. Архитектурният шедьовър е построен в края на родопското селце Устина, което е на 25 км от Пловдив.

Петелът пази лозето

Петелът пази лозето

Защо лозето е наречено парк? Ако го видите, веднага ще разберете. Редовете с лозя се издигат като нарисувани в живописно платно към хълм, на чиито връх е построена бяла кула. В подножието им е полегнала доста голяма и добре поддържана поляна, край която е кацнал герест петел – емблемата на винарната. Впрочем, поляната е предпочитано място за сватби. Едно, че е голяма – 6 декара, второ, че е покрита с гъст зелен естествен килим, трето, че оттам се открива близка гледка към високите ридове на Родопите, четвърто … Много е изброяване. Лозята се поддържат толкова добре, сякаш са в ежедневна готовност за кралско посещение.

Каква е туристическата база
Бог Дионисий - мощен, симпатично закръглен и доволен с буре вино под ръка

Бог Дионисий – мощен, симпатично закръглен и доволен с буре вино под ръка

„Юстина Вилас“ разполага с 5 двуетажни къщи в старобългарски стил, едната от които е наскоро завършена и е ВИП. В тях има 26 двойни стаи и 8 апартамента. Къщите са около широк двор с поляна, фонтан и барбекю. В основната сграда, където е рецепцията, има доста голям ресторант с места за 100 души плюс още 20 с масите на откритата веранда.

Фигуралните мозайки по стените, павираните алеи, скулптурата на веселия Дионисий, петлето на върха на фонтана, цветята до дуварите и други ненатрапливи, но естетически вписани мотиви в екстериора, които посетителят открива стъпка след стъпка, го водят до финалната мисъл: „Не съм ли търсил винаги точно това място?“

Ах, виното! Ами храната!

Едно от приятните забавления, които предлагат на туристите в комплекса, е дегустацията на вино. Не забравяйте, че вината на „Вила Юстина“ са печелили и печелят много международни награди от световни конкурси. Ако имате късмет главният технолог Васил Стоянов лично да ви въведе във вкусовете и ароматите на различните серии, произведени в различни години, и ако имате интерес в домашното майсторене на вино, можете да го попитате за някои тайни в тази творческа професия.

Козите Боер в Агро Юстина

Козите Боер във фермата

Храната в ресторанта е абсолютно свежа, тъй като е фермерска. Забравихме ли да кажем, че в пасторалната картина на голямото стопанство е включена и фермата за единствената в света порода месодайни кози Боер? Именно „Агро Юстина“ я създаде преди 5 години, когато никой  в България не се беше сетил да развъди тези южноафрикански кози. Те се отглеждат в изключителни удобства, направо ги глезят с чесалки, вентилация, високи тавани, хранителна пътека със свежа трева и баири за разходки и паша.

Пъстървите и есетрите от рибарника „Ерим фиш“ в съседното село също са част от менюто, заедно със зеленчуците и плодовете от селото, и овчето сирене от устинската мандра близо до винарната.

Промоции в дните на гроздобера

лозето на Вила Юстина

Специално за дните, в които е гроздоберът, „Юстина Вилас“ е обявила промоционални цени. За двойна стая с тераса нощувката със закуска и дегустация на три вина за двама се таксува по 115 лв. Ако стаята е без тераса, цената е 105 лв. За апартамент е 143 лв.

Относно противопандемичните мерки, от туристическия комплекс успокояват, че входовете към стаите са различни. Ресторантът е достатъчно голям, за да осигури необходимата дистанция, а освен това има и открити площи. Служителите стриктно и често дезинфекцират помещенията.

Наоколо

Районът около Устина е богат на винарни, производство на пиво, туристически забележителности. В село Брестовица например, обявено за Столица на виното, има още 4 или 5 винарни. В град Перущица може да се посети фабриката за пиво, което също може да се дегустира. Пак там е туристическата забележителност Червената църква „Света Богородица“. Село Куртово Конаре е известно с фестивала на Куртовската капия през септември, а местните хора там подготвят най-вкусните лютеници. Всяко от тези живи села и градчета може да се похвали с нещо свое, уникално и истински българско. От „Юстина Вилас“ дават богата информация за туристически маршрути, защото искат гостите не само да харесат комплекса, а да се влюбят завинаги в района наоколо, в тази малка автентична извадка от България.

Така както се влюбват чужденците

гребци във Вила Юстина - хороМиналата година от „Вила Юстина“ са изброили посещения на чужденци от 59 държави. В това число и група японци, пристигнали за тийм билдинг по време на гроздобера, в който са се включили. Преди три години пък, когато България домакинстваше заседанията на Съвета на ЕС, всички европейски земеделски министри пристигнаха във „Вила Юстина“ и останаха изненадани и очаровани – от виното, от природата, от парк лозето и козефермата, от топлото гостоприемство. Така те опознаха и запомниха нещо красиво от България.

Юстина Вилас  - поглед от втория етаж на ВИП къщата

Юстина Вилас – поглед от втория етаж на ВИП къщата

Leave a Comment