ДФЗ отчете, че са извършени по над 100 теренни проверки на ден

Резултатите ще се обявят след приключване и обобщаване на инспекциите

пипер в оранжерията в ЦалапицаСамо за два месеца и половина служителите от „Технически инспекторат“ в ДФ „Земеделие“ са извършили близо 7 500 теренни проверки на бенефициенти, заявили участие в схемите, мерките и програмите, които институцията администрира, съобщиха от фонда. Това означава, че проверките са били по над 100 на ден.

До момента са направени над 6 000 проверки на място по подадените заявления по схемите и мерките на директни плащания за Кампания 2020. От тях близо 1500, обхващащи 32 290,66 ха, са извършените посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане. При тях на място се измерва размера на парцелите и се констатира наличието на заявените за подпомогне култури. Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви.

След анализ на резултатите от извършените проверки през 2019 г. и спрямо подадените заявления за Кампания 2020, за първите посещения на място са избрани заявления със следните култури: домати – оранжерийно производство, пипер – оранжерийно производство, краставици – оранжерийно производство, домати на открито, пипер на открито, краставици на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи.

По решение на ръководството на МЗХГ и ДФЗ – РА за Кампания 2019 г. контролът на декларираните площи по схемите за обвързана подкрепа беше увеличен 10 пъти. Бяха извършени проверки на 50 % от заявените площи, при заложени 5% теренни проверки (съгласно европейските регламенти).

По схемите и мерките на Селскостопански пазарни механизми са извършени над 1 200 теренни проверки.

По отношение на заявителите по схемите за подпомагане в лозаро-винарския сектор, съгласно членове 46 и 47 от Регламент (ЕС) № 1308/2013, тези проверки следва да се извършват по всяко време през периода, посочен в член 97, параграф 1, втора алинея от Регламент (ЕС) № 1306/2013. Направените проверки в сектор „Вино“ наброяват 250. На 100% се инспектират всички проекти преди плащане  по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“. По мярка „Кризисно съхранение на вино“ пък се проверяват на 100% подадените проекти преди те да бъдат одобрени.

По подмерките на ПРСР 2014-2020 за последните месеци са направени близо 300 проверки на място на проекти с подали заявления за окончателно плащане.

Припомняме, че в момента е активният период за извършване на теренните проверки по схемите и мерките, които ДФЗ – РА администрира. След тяхното приключване и след като данните от тях бъдат обобщени и анализирани, те ще бъдат оповестени по сектори и направления.

 

Leave a Comment