Очи, нарисувани върху задницата на крави, пазят от хищници

Може да звучи като шега, но учените са открили, че боядисването на големи очи на задницата на кравите може да ги предпази от лъвове и други хищници.

Снимка: UNSW / БЕН ЙЕКСЛИ

Снимка: UNSW / БЕН ЙЕКСЛИ

Изследователите са работили с фермери от Ботсвана, Африка и са рисували по добитъка в 14 стада, страдащи от редовни атаки на лъвове, разказва Би Би Си.

Учените са рисували очите върху една трета от всяко стадо, на една трета са начертали прости кръстосани линии, а останалите крави са останали без маркировки.

Те са установили, че говедата, боядисани с фалшиви очи, имат значително по-големи шансове да оцелеят, отколкото небоядисаните или кръстосано боядисани контролни говеда в същото стадо по време на четиригодишното проучване.

Преди това фермерите оставяха кравите си да бродят и пасат през деня на милостта на атаки от лъвове, леопарди и други месоядни животни.

Когато някой от фермерите загуби крава, селото често е излиза на лов и е застрелва голямата котка, убиец на кравата. Това е една от причините, поради които популациите на лъвове в Африка са намалели през последните няколко десетилетия.

Боядисването на очите на задниците на кравите може да предложи по-хуманна алтернатива на отстрела на хищниците в бъдеще – защита както на кравите, така и на големите котки.

„Лъвовете са хищници от засада, които разчитат на дебнене. Следователно, ако разберат, че плячката им ги е видяла, това може да ги накара да се откажат от лова“, каза Нийл Джордан от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, който е един от ръководители на проучването.

Известно е, че животните, включително пеперуди, риби и птици, имат фалшиви дизайни на очи, за да объркат и да отблъснат други хищници в дивата природа.

Но нито един бозайник – подобно на кравите – естествено не произвежда такива заблуждаващи очи върху тялото си, които да му помогнат да оцелее срещу други същества.

„Доколкото ни е известно, нашето изследване е първото, което доказва възспиращия ефект на „очите“, каза съавторът на изследването Камерън Радфорд.

Изследването на Университета на Нов Южен Уелс Сидни, Австралийското общество за опазване на Таронга и Ботсвана е публикувано в списанието Communications Biology.

Leave a Comment