Нова наредба въвежда правила за директните доставки от производители на мляко, месо, яйца, риба и мед

пъдпъдъциНова наредба за директни доставки от производителите на малки количества първични продукти и храни от животински произход ще гарантира чисти и свежи продукти на трапезата. Проектът на наредбата е публикуван на страницата на МЗХГ и ще се обсъжда до 8 октомври.

Наредбата касае доставките на сурово мляко, пчелен мед и пчелни продукти, яйца от кокошки, пъдпъдъци и щрауси, прясна и охладена морска и сладководна риба, прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч.

В документа са посочени и правилата за доставката на храни от животински произход, обработени и/или преработени в обект за търговия на дребно, до други обекти за търговия на дребно като странична, локална и ограничена дейност.

Директни доставки ще могат да извършват производители, които са вписани в регистъра по чл. 24, ал. 1 от Закона за храните. Те ще могат да доставят продукти само в административната област по вписване и във всички съседни на нея административни области.

Проектонаредбата определя изисквания, които да гарантират, че потребителите ще получават чиста и свежа продукция.

Директна доставка на риба могат да извършват лицата, на които е издадено разрешително за стопански риболов или са регистрирани по реда на чл. 25 от Закона за рибарството и аквакултурите и по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинска дейност.

Отстрел на едър и дребен дивеч за директни доставки се извършва само в ловностопанските райони, стопанисвани от лицата по чл. 34, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча и § 69 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.

На опаковките на храните потребителите трябва да могат да прочетат име и адрес на производителя/пункта за обработка на дивеч; наименование на продукта; дата на производство; нето тегло; срок на минимална трайност или срок на годност и условия на съхранение; регистрационен номер на животновъдния обект, когато е приложимо;

Директната доставка на малки количества сурово краве мляко не може да превишава 73 000 кг годишно.

Директна доставка на малки количества сурово овче, козе или биволско мляко не трябва да превишава 60% от месечния млеконадой – от ферми за производство на овче, козе или биволско мляко с до 50 броя животни в период на лактация; 50% от месечния млеконадой – от ферми за производство на овче, козе или биволско мляко с от 50 до 100 броя животни в период на лактация; 40% от месечния млеконадой – от ферми за производство на овче, козе или биволско мляко с над 100 броя животни в период на лактация.

Директната доставка на сурово мляко до краен потребител, охладено до 4 – 6°С, се извършва до 24 часа от млеконадоя, е посочено в проектонаредбата.

Директната доставка на малки количества технологично непреработен пчелен мед не може да превишава 2 000 кг годишно.

Директна доставка на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци се извършва от производител и е не повече от 1000 броя яйца седмично.

Директна доставка на яйца от щрауси е максимум 40 броя яйца седмично.

Количеството прясна и охладена морска и сладководна риба, което ще се доставя може да е до 30% от годишния улов, но не повече от 5000 кг годишно.

Директни доставки на малки количества риба могат да се извършват от риболовния съд; на кейовите площадки – пристанища; на лодкостоянки или от рибовъдно стопанство.

Доставките на месо от заклани във фермата птици и зайци може да е до 40% от всеки вид, предназначен за клане, но не повече от: 600 броя пилета бройлери на месец; 100 броя водоплаващи и пуйки на месец; 500 броя други видове птици на месец; 100 броя зайци на месец; 10 броя щрауси на месец.

Малки количества отстрелян дивеч, които могат да се доставят директно, са до 10 броя едър дивеч на ловец годишно и до 50 броя дребен дивеч на ловец годишно.

Директна доставка на месо от отстрелян дивеч се извършва само от пунктовете за обработка на дивеч.

 

Leave a Comment