Германия и Франция ще забранят убиването на еднодневни петлета

петелУбиването на еднодневни мъжки пилета ще бъде забранено от 2022 г. До края на 2021 г. алтернативните методи за разпознаване на пола в яйцето ще бъдат готови за пазара, заяви днес федералният министър на земеделието Джулия Кльокнер по време на представянето на своя проектозакон в Берлин, съобщи Топаграр.

Вместо да се убиват мъжки еднодневни пилета при производството на кокошки носачки, в допълнение към отглеждането на братски петли и използването на пилета с двойно предназначение, от края на 2021 г. на фермите ще се предлагат готови за пазара алтернативи за ранно определяне на пола в люпенето. През 2019 г. Федералният административен съд обяви убиването на пилета само за временно допустимо. Веднага щом бяха налице методи за определяне на пола в яйцето, разрешението вече не се прилага.

Франция иска да последва Германия

Засега няма закон срещу убиването на пилета в никоя друга държава. Според Кльокнер Германия става глобален пионер. Франция обаче вече сигнализира, че иска да направи

От 2008 г. се финансират различни алтернативни процедури и инициативи с над 8 милиона евро. Това доведе до два метода за определяне на пола в яйцеклетката чрез ендокринологичен и спектроскопски метод. В допълнение към методите за определяне на пола в яйцата, се финансират и изследвания за използването на пилета с двойно предназначение.

Ембрионите изпитва болка от 7-ия ден

Две години след забраната, от началото на 2024 г., законът трябва да бъде разширен „в интерес на хуманното отношение към животните“. От тази година нататък ще има и забрана за убиване на пилешки ембриони в яйцето след 6-ия ден на инкубацията. В момента всички готови за пазара методи за определяне на пола в яйцето все още работят между 9-ия и 14-ия ден на инкубацията. Според законопроекта обаче пилешките ембриони изпитват болка още на 7-ия ден от инкубацията.

Leave a Comment