Отчаяни зърнопроизводители търсят помощ от държавата, за да не фалират

жътва в стопанството на Людмил РаботовЗърнопроизводители от най-пострадалите заради сушата източни области потърсиха помощ вчера от депутатите от земеделската комисия в Народното събрание. Повечето от тях споделиха числа от извънредно ниските добиви от есенниците и пролетните култури слънчоглед и царевица. Един от производителите от област Добрич – Апостолов, каза, че предстоящата сеитбена кампания на житни е под угрозата да не се състои поради липсата на средства. Затова той предложи на базата на официални метеорологични данни за валежите и на базата на аграрната статистика за средни добиви, да се подпомогнат производителите с до 10 000 дка площи, които са получили 3 пъти по-ниски добиви, да се създаде ясна схема за подпомагането им, така че най-засегнатите да имат възможност да извършат есенната сеитба. Той даде пример с Румъния, където подобна схема на подпомогана е била въведена още на 1 юли 2020 г.

Николай Киров от Бургаския район предложи най-засегнатите зърнопроизводители да получат de minimis, за да може да не фалират. Киров поиска също така наемите на земите от държавния фонд да бъдат намалени. Друга негова идея е ангажиментът предотстъпения данък, който трябва да се използва за закупуване на техника, да отпадне за тази година. Николай Киров разказа, че двама от зърнопроизводителите в Бургаско вече са продали бизнеса си поради невъзможност да го поддържат. Той припомни, че браншът има ангажименти за зимното почистване на пътищата, в момента помага дори и за изкопаване на гробове по селата, тъй като земята е като камък, и сподели, че ако зърнопроизводителите фалират, големи части от местното население ще бъдат засегнати.

Всички представители на зърнопроизводството заявиха, че в момента банките не отпускат кредити. Те казаха още, че нямат никаква политика в исканията им.

Стана ясно, че аграрната статистика дава съмнителни и непълни данни. Тази година при представяне на оперативните анализи, от МЗХГ не информират за добивите по области при пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица.

Председателят на комисията Мария Белова обясни, че МЗХГ трябва да вземе решения за подпомагането на пострадалите производители.

Leave a Comment