ЕК събира предложения за визията за селските райони към 2040 г.

До 30 ноември заинтересованите могат да отговорят на подготвен въпросник или да изпратят електронно писмо

селски дворЕвропейската комисия (ЕК) започна обществена консултация относно новата си инициатива за дългосрочна визия за селските райони. Целта е да се съберат виждания за текущите възможности и предизвикателства в селските райони, представите как трябва да изглеждат към 2040 г. те и действията, необходими за постигането на тези стремежи.

Всеки заинтересован европеец, включително потребители, селскостопанския хранителен сектор, МСП в селските райони, страни от ЕС, регионални и местни власти, фермери, организации на гражданското общество, младежи в селските райони, неправителствени организации, местни групи за действие, селски мрежи и учени могат да допринесат за онлайн обществената консултация до 30 ноември 2020 г. Комисията иска да осигури широка консултация и приканва всички, които се интересуват от бъдещето на селските райони и техните жители, да споделят своите виждания.

За целта е подготвен въпросник за попълване, а в случай, че заинтересованите искат да изразят по-широко вижданията си, те могат да изпратят писмо на посочена електронна поща (иди на линка по-горе).

Обществената консултация относно дългосрочната визия за селските райони е първата стъпка към съобщението на Комисията по темата, което ще бъде публикувано в средата на 2021 г. Настоящото съобщение ще има за цел да подкрепи дебат на европейско ниво относно бъдещето на селските райони и мястото, което те трябва да имат в нашето общество. Той ще предложи действия, които трябва да бъдат предприети, включително в по-кратък срок, за постигане на тази дългосрочна визия за бъдещето на селските райони.

Обосновка

В ЕС 96 милиона души живеят в селските райони, които покриват 45% от територията на ЕС.

Селските райони предлагат редица социални и икономически възможности за жителите на селските райони и обществото като цяло, с уникално качество на живот, възможности за работа в много и разнообразни бизнес области. Те трябва да играят специална роля при прехода към зелена и устойчива Европа, като смекчат изменението на климата, осигурят алтернативи на изкопаемите горива и развият кръговата икономика. Освен това кризата с COVID-19 може да доведе до значителни промени в обществото, от които селските райони могат да се възползват.

Те също имат свой собствен набор от специфични предизвикателства, особено свързани с отдалечеността: достъп до обществени и здравни услуги, връзки, образование и изтичане на младежи.

Необходимостта от разработване на дългосрочна визия за селските райони беше подчертана в политическите насоки на председателя Фон дер Лайен и в писмата на мисията до заместник-председателя Дубравка Шуица, земеделския комисар Войчеховски и комисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра.

Понастоящем различни политики на ЕС подкрепят и играят важна роля в селските райони и следователно ще бъдат ключови при разработването на дългосрочната визия за селските райони. Те включват Общата селскостопанска политика, регионалната политика, политиката на сближаване и социалната политика и редица други политики на ЕС като тези, които се занимават с енергетика, транспорт, свързаност, околна среда или климат.

Leave a Comment