Аграрният университет откри учебната година с ново оборудване

АУ откриване на учебната година

Аграрният университет започна новата 75-та учебна година с тържество пред ректората, а откритите пространства и близостта на университетския парк показаха предимството на противоепидемичното решение на ръководството.

АУ откриване на учебната годинаЗам.-министри на образованието и земеделието, кметът на Пловдив и председателят на пловдивския Общински съвет, представители на областната управа, посланик и консули на няколко държави, военен командир, Съветът на настоятелите, представители на аграрния бизнес заеха раздалечените места вляво от входа на ректората. В центъра на ветрилото бяха ректорът и заместниците му, както и деканите. В дясно се настаниха ректори и представители на други пловдивски университети, заедно с фермери от областта и участници в Студентския съвет.

АУ откриване на учебната година

АУ откриване на учебната годинаВ приветствие към студентите и гостите ректорът проф. д-р Христина Янчева с гордост съобщи, че в университетската класация Аграрният университет е на второ място заедно със Софийски университет „Климент Охридски“ със 9,61 точки бал от 10 възможни и че отново е лидер в специалностите Растителна защита, Животновъдство и растениевъдство. 210 висококвалифицирани преподаватели ще обучават студентите в модерно обзаведени учебни зали. Тази учебна година се открива с нова дигитална лаборатория по ботаника и нова компютърна зала – и двете оборудване с дарения на бизнес партньори. Учебно-опитното поле с площ от 200 хектара ще помогне на възпитаниците на университета да обогатят знанията си от учебникарския материал. Обучаването на студенти от няколко континента могат да създадат международни дългогодишни приятелства и контакти, заедно с шансовете, които дава програмата „Еразъм +“, по която е договорено партньорство със 120 института.

Зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева сподели, че в следващите 7 години МОН има амбициозен план, който може да бъде изпълнен с участието на бизнеса.

Зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов приветства участието на учени от АУ в три проекта по иновационната мярка 16.1.

IMG_7974-1

С връчване на кошницата на плодородието от абсолвента Христо Козарев на първокурсника Георги Иванов бе спазена традицията по посрещане на новия випуск.

АУ откриване на учебната година

Карина Ангелиева връчи дипломата на първокурсничката с най-висок приемен бал – 23,74, на Миглена Георгиева, която е избрала специалността Растителна защита.

Новата лаборатория по ботаника

Новата лаборатория по ботаника

Новата дигитална лаборатория по ботаника е оборудвана с дарителството на фирма „Кортева“, която е подарила 7 микроскопа с таблети, които могат да предават микроскопските картини и на други дигитални устройства.

Компютърната зала е предназначена за новата специалност Зооинженерство и информационни технологии. Тя е оборудвана от „Зеебургер Информатик“.

За повече настроение Керана изпя няколко провокативни песни.

IMG_7952-1

 

Leave a Comment