Преди 130 години се ражда геният на криминалетата Агата Кристи

От медицинска сестра и съпруга, на която изневеряват, тя се превръща в най-известния и продаван автор на истории за заплетени престъпления

Агата КристиЕдна от най-продаваните писателки в света Агата Кристи е родена преди 130 години под името Агата Мeри Клариса Милър на 15 септември 1890 г. в Торки, Девън, в югозападната част на Англия. Тя е обучавана в къщи от майка си, която я насърчава да пише. Още от дете, Кристи има богата фантазия и сама си измисля различни герои, а когато е на 16 години се премества в Париж за известно време, за да учи пеене и пиано.

Когато е на 24 години Агата се омъжва за полковник Арчибалд Кристи, пилот в Кралския корпус, и става медицински сестра по време на Първата световна война. По това време тя придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло като заради това част от убийствата, описани в романите ѝ, са от отравяне. Тя публикува първата си книга „Аферата в Стайлс“ през 1920 г. Историята се фокусира върху убийството на богата наследница и запознава читателите с един от най-известните герои на Кристи – белгийския детектив Еркюл Поаро. Продажбите на романа обаче са незначителни.

През 1926 г. Кристи публикува „Убийството на Роджър Акройд“ – хит, който по-късно е обявен за класика в жанра и една от любимите ѝ книги. През същата година обаче писателката се сблъсква с множество трудности, след като майка й умира, а съпругът ѝ разкрива, че има връзка с друга жена. Травмирана от признанието, Кристи изчезва и е открита от органите на властта няколко дни по-късно в хотел в Харогейт, регистрирана под името на любовницата на съпруга си.

Кристи се възстановява от шока като през през 1928 г.  се развежда с Арчибалд . През 1930 г. тя се омъжва за професора по археология Макс Малоуън, с когото пътува на няколко експедиции като по-късно разказа за тези си пътувания в мемоара „Ела и ми кажи как живееш“ (1946). През същата година, през която се омъжва, писателката също публикува и „Убийство в дома на свещеника“, като книгата се превръща в поредната класика и запознава читателите с госпожица Джейн Марпъл.

Поаро и Марпъл са най-известните детективи на Кристи, като двамата участват в десетки романи и разкази. Поаро е с най-много изяви в романите на Кристи, сред които и в „Убийството на Роджър Акройд“ (1926), „Мистерията в Синия експрес“ (1928) и „Смърт в облаците“ (1935). Госпожица Марпъл участа в книги като „Смърт в Лимсток“ (1942) и „Джоб, пълен с ръж“ (1953) и е изиграна на екрана от актриси като Анджела Лансбъри, Хелън Хейс и Джералдин Макюън. Други забележителни герои на Кристи включват Тапънс и Томи Бересфорд, полковник Рейс, Паркър Пайн и Ариадна Оливър.

Кристи пише повече от 70 детективски романа, както и кратки разкази. Въпреки, че създава и любовни романи като „Незавършен портрет“ (1934) и „Любов и саможертва“ (1952) под името Мери Уестмакот, успехът ѝ като автор на детективски истории ѝ печели титли като „Кралицата на криминалния жанр“ и „Кралицата на Мистерията“. Кристи също може да се счита и за кралица на всички жанрове, тъй като тя е една от най-продаваните автори в историята, с повече от 2 милиарда копия по целия свят.

Кристи е и известен драматург с творби като „Имението Холоу“ (1951) и „Присъда“ (1958). Нейната пиеса „Капан за мишки“ дебютира на сцената през 1952 г. и с над 8800 прожекции в продълбение на 21 години, държи рекорда за най-дълговечната театрална постановка в света и все още се представя с голям успех в  Лондон. В допълнение няколко от произведенията на Кристи се превъръщат и в популярни филми, сред които и „Убийство в Ориент Експрес“ (1974) и „Смърт край Нил“ (1978).

През 1955 г. Кристи става първият автор, получил наградата „Гранд Мастър“, на американските писатели на мистерии.

През 1971 г.Кристи е обявена за кавалер на Ордена на Британската Империя. През 1974 г. тя прави последната си публична поява на премиерата на „Убийство в Ориент експрес“. Кристи умира на 12 януари 1976 г. като най-известния в света автор на криминални истории.

Leave a Comment