Африканската чума по свинете влезе в Германия през полската граница

Въпреки издигнатата ограда с Полша, вирусът е установен в труп на дива свиня

глиган, дива свиняВирусът на африканската чума по свинете (АЧС) е открит при дива свиня, намерена мъртва в окръг Бранденбург близо до германско-полската граница. Държавната лаборатория Берлин-Бранденбург откри специфични геномни последователности на вируса на АЧС в пробите, взети на място. Националната референтна лаборатория за АЧС към Института „Фридрих Льофлер“ (FLI) на остров Римс потвърди констатацията на 10 септември 2020 г. Това е първият случай на АЧС в Германия, съобщава Центърът за оценка на риска по хранителната верига.

Взети са проби от кости от до голяма степен разложена труп. Следователно може да се предположи, че влизането е станало преди няколко седмици.

Според оценката на FLI, рискът от внасяне на патогена в Германия е класифициран като висок. Географското разстояние до последния потвърден случай на АЧС в Полша е само 30 км. Близостта до германско-полската граница от около 6 км (3,7 мили) прави влизане на мигрираща дива свиня напълно вероятно. Не може да се изключи пренасяне на вируса от хора чрез заразена храна. Местните ветеринарни власти сега трябва да вземат необходимите мерки. АЧС се разпространява в Евразия от 2007 г., достигайки през 2014 г. източната граница на ЕС. АЧС се разпространява на по-големи разстояния чрез човешки дейности като неправилно изхвърляне на замърсена храна. През декември 2019 г. Бранденбург издигна защитна ограда срещу АЧС на границата си с Полша, но въпреки това е намерен този заразен с вируса на АЧС труп на диво прасе.

Сега е изключително важно за фермерите стриктно да спазват биосигурността на фермите. Това предлага най-добрата защита срещу попадането на патогена в популациите от селскостопански животни. Правното основание за това е правилникът за отглеждане на свине.

Федералните германски провинции („Bundeslaender“) са отговорни за прилагането на мерките за защита, предписани от законодателството за чумата по свинете, по-специално за установяването на зони с ограничен достъп и зони за наблюдение. Симулативни обучения за борба с АЧС са се провеждали в някои федерални провинции. Под ръководството на Федералното министерство на храните и земеделието се провеждат редовни срещи на работната група по текущата ситуация и проблемите за контрол на заболяванията.

В световен мащаб се провеждат изследвания за разработването на ваксина срещу АЧС, но тя няма да бъде използвана на практика в обозримо бъдеще.

Leave a Comment