Кучета търсят трупове на заразени с АЧС диви свине в провинция Бранденбург, Германия

Снимка на Gligan.net

Снимка на Gligan.net

След като в началото на септември бе съобщено, че в провинция Бранденбург, Германия е открит труп на заразено с Африканска чума по свинете (АЧС) диво прасе, вчера бяха установени още четири трупа и едно болно и впоследствие убито диво прасе. Първите изследвания в държавната лаборатория Берлин-Бранденбург потвърдиха подозрението за АЧС. Все още се очакват резултатите от тестовете на вторите проби от Института „Фридрих Льофлер“ (FLI) на остров Риемс.

Според министъра за защита на потребителите Урсула Ноненмахер всички обекти се намират във вече определената като застрашена зона в областта Одер-Шпрее.

В района в момента действа отряд от кучета от най-северната провинция Шлезвиг-Холщайн, съобщи немското издание Топаграр. Предполага се, че кучетата ще помогнат за намирането на повече трупове на диви свине, за да се предотврати разпространението на вируса. Кучетата за откриване на трупове идват от град Бад Зегеберг и херцогството Лауенбург, съобщава NDR.

Според ръководителя на кучета Стефани Хаусър откриването на трупове няма да е лесно, тъй като болните прасета се оттеглят в гъсталаците и нивите и там загиват. Въпреки това е много важно да се проследи всяко мъртво заразено прасе, за да се задържи разпространението на чумата, според Хаусър. „Те трябва да се изхвърлят възможно най-бързо, тъй като вирусът остава в земята много дълго време“, обяснява водачът на кучета. И там, където човешките очи отказват, кучешките носове могат да помогнат.

Според NDR кучетата от херцогството Лауенбург не са преминали теста си като кучета за откриване на трупове до събота.

За Хаусър работата в Бранденбург е чест, защото обучението беше осмивано в началото, казва тя. „Миналата година бяхме на тренировки всеки петък, събота и неделя от април до септември – и сега вече никой не се смее.“

Leave a Comment