Европейската асоциация на индустрията за растителна защита ще инвестира 14 млрд. евро до 2030 г.

10 млрд. евро ще са за цифровизация и прецизно земеделие, 4 млрд. – за биологична защита

биологична фермаВ отговор на Зелената сделка на Европейската комисия, компаниите членки на Европейската асоциация на индустрията за растителна защита (ECPA) представиха своите „Ангажименти до 2030 г.“. Дневният ред на доброволните ангажименти обхваща областите на иновациите и инвестициите, кръговата икономика и защитата на околната среда и потребителите, съобщи електронното издание Агра Юръп.

Според ECPA компаниите се задължават да инвестират общо 14 милиарда евро в иновативни решения в селското стопанство през следващите десет години. Растящата област на цифровизация и прецизно земеделие представлява 10 милиарда евро от това, а биологичната защита на културите – 4 милиарда евро.

Според EPCA, за да се засили целта на ЕС за кръгова икономика, най-малко 75% от използваните кутии за пестициди трябва да бъдат изтеглени в цяла Европа до 2025 г. Тази стойност вече е постигната в германската система за връщане на опаковки за селскостопански цели (PAMIRA) през последните няколко години; процентът на рециклиране на обратно взетата опаковка е над 90% през последните три години.

Прочети още: Първи сме в ЕС по отговорно отношение към опаковки от пестициди

ECPA също така обяви, че компаниите и националните асоциации в държавите-членки на ЕС ще предложат програми за обучение на един милион фермери и земеделски съветници до 2030 г. за подобряване на защитата на околната среда и потребителите.

Leave a Comment