България ще настоява пред Съвета по земеделие за включване на преходната помощ в Стратегическия план

Десислава Танева в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в БрюкселНа 21 септември в Брюксел министрите на земеделието в ЕС ще продължат с обсъждането на Пакета за реформата на ОСП след 2020 г. По време на дискусията ще бъде обсъдена зелената архитектура, Новият модел на прилагане на политиката и системата на директни плащания.

Правителството одобри на днешното си заседание позицията България да настоява за постигане на по-амбициозен компромис по въпросите за интервенциите, които водят до икономическа и социална устойчивост на сектора – обвързаната подкрепа и преходната национална помощ.

По отношение на директните плащания, за страната ни е от съществено значение преходната национална помощ да се включи в Стратегическия план с необходимата гъвкавост. По този начин ще могат да се променят референтните периоди, като се отчита динамиката на секторите.

В рамките на заседанието се очаква и Европейската комисия да запознае Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство с актуалната информация относно свързани с търговията въпроси на селското стопанство.

Leave a Comment