Урсула фон дер Лайен: Крайно време е трудът да осигури прилични доходи!

37% от 750-те милиарда заем на ЕС ще са за зеления курс, 20% ще се инвестират в цифровизация, заяви днес пред Европарламента председателят на ЕК

Европейски парламент

„Крайно време е трудът да осигури прилични доходи! В нашия Европейски съюз достойнството на труда е свещена ценност.“ Това заяви днес в Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че трябва да се сложи край на дъмпинга на доходите и призова всички европейски държави да създадат минимална работна заплата. „Лично аз съм за колективното договаряне“, каза председателят.

„Дадохме разрешение в много кратък срок държавите да отпуснат повече от 3 трилиона евро за подкрепа на икономиките си“, напомни фон дер Лайен за икономическите мерки срещу кризата заради Ковид-19.

Своеобразният годишен отчет пред евродепутатите на фон дер Лайен започна именно с кризата, предизвикана от пандемията. Като основна цел в тази нова ситуация тя посочи защитата на живота и препитанието на европейското население. Според нея най-важната поука от началото на ситуацията е, че Европа трябва да обезпечи здравната си система. Затова е необходимо да се дадат повече привилегии на Европейската агенция по лекарствата и на  Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Председателят смята, че икономиките на държавите членки трудно ще се съживят след отчетения за второто тримесечие 12% спад на БВП на ЕС. Затова според нея е необходим по-силен икономически и паричен съюз между капиталовите пазари и банките.

Урсула фон дер Лайен

„Европейският зелен курс е нашата посока“, каза Урсула фон дер Лайен, след като напомни за глобалното затопляне с топящите се ледници, дивите пожари в Орегон и унищожената реколта. Тя поиска да се завиши намалението на въглеродните емисии от 40% на 55 на сто до 2030 г. Ако и другите ни последват, ще ограничим затоплянето под 1,5 градуса,заяви тя.

„С Фонда за справедлив преход ще подкрепим регионите и ще намалим зависимостта ни от внос на енергоизточници. Ще стимулираме възобновяемите източници, ще реформираме данъчното облагане и ще извършим системна модернизация на цялата икономика“, посочи перспективите председателят на ЕК.

37% от заема от 750-те млрд. евро в пакета „Следващо поколение ЕС“ ще бъдат изразходени за целите по зеления курс. „Ние сме лидери в създаването на зелени облигации“, като информира, че 30% от същия пакет ще бъдат инвестирани именно в зелени облигации.“

Председателят обърна внимание на водорода като енергоизточник и припомни, че преди две седмици предприятия в Швеция успешно са заменили конвенционални енергийни източници с водородна енергия. Фон дер Лайен спомена, че водородът касае и автомобилния транспорт.

Шефът на ЕК наблегна на друга важна цел – ускоряване на цифровизацията и свързване на информационните база данни. Тя заяви, че ще се инвестират 8 млрд. евро в създаване на свръхкомпютри. 20% от 750-те милиарда евро заеми и безвъзмездни средства трябва да се инвестират именно в цифровизацията, която касае и селските райони.

Фон дер Лайен говори и за създаването на партньорства с други държави и групи държави. „Вярваме в сътрудничеството със световните организации като Световната търговска организация, Световната здравна организация, ООН и други“, заяви председателят.

По отношения на позициите на ЕС спрямо трети страни, Урсула фон дер Лайен каза, че съюзът е на страната на хората от Беларус, които трябва да имат право сами да решат бъдещето си.

„Отравянето на Навални не е еднократен акт от страна на Русия“, каза председателят като добави, че един газопровод няма да промени отношението на ЕС по този въпрос.

„Турция винаги ще бъде важен съсед, но разликата помежду ни се увеличава“, заяви фон дер Лайен, напомняйки конфликта между Турция, Гърция и Кипър.

„Може не винаги да сме съгласни с Белия дом, но ние ще създадем нова трансатлантическа програма.“

„Преговорите с Великобритания не напредват както бихме желали, въпреки че споразумението между съюза и кралството е ратифициран от европейския и от британския парламент.“

Председателят на ЕК е категоричен, че мястото на държавите от Западните Балкани е в ЕС и във връзка с това тя информира, че скоро ще бъде представен пакет за икономическо възстановяване на този регион.

Речта на фон дер Лайен често бе прекъсвана от аплодисменти на евродепутатите.

 

Leave a Comment