Агрометеорология: Захлаждане в сушата

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

лозя, жена бере грозде във Вила ЮстинаСлед топлото за сезона време в началото на следващия период се прогнозира съществено понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия. През периода валежи със стопанско значение не се очакват и на много места в страната продължаващата суша ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенници.

Поради тази причина, в много райони ще бъдат пропуснати агротехническите срокове за сеитба на зимната рапица, които изтичат в края на второто десетдневие на септември. Изключения има на отделни места в крайните североизточни райони (района на Силистра), където в началото на септември, падналите валежи подобриха условията за провеждане на сезонните почвообработки и за сеитбата на рапицата. В тези райони при очакваното сухо време в края на лятото и началото на есента има повишен риск за изсъхване на част от засетите и покълнали рапични посеви.

През периода късните пролетни култури ще приключват развитието си. При ориза и при късните хибриди царевица ще се преобладава пълна зрелост, при памука ще протича масово фаза узряване. Част от есенните сортове ябълки (Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета и др.) ще встъпят в беритбена зрелост. При средно-ранните червени винени сортове грозде (Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др.) ще преобладава технологична зрелост.

През периода в полските райони слани не се прогнозират, което е предпоставка за получаване на допълнителна продукция от зеленчуковите култури (домати, пипер) от късното полско производство.

Leave a Comment