Понеделник – последен ден за заявяване на помощ по Ковид 1 и Ковид 2

До момента по първата подмярка са подали документи 33 324 производители на плодове, зеленчуци, винени лозя, маслодайни рози, декоративни растения и говеда, биволи, овце и кози
По втората подмярка са кандидатствали 1193 стопани на свине и птици, и земеделци

областна дирекция ДФЗ ПловдивНа 21 септември, понеделник, изтича крайният срок, в който ДФ „Земеделие“ приема документи по извънредните мерки Ковид 1 и Ковид 2. По мерките се подпомагат земеделски стопани, микро, малки и средни предприятия, както и групи и организации на производители, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите – „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство“.

Допустими за подпомагане по подмярка COVID 1 са земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020 или кандидатствали и одобрени за предоставяне на държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2019 г.. Подкрепа ще получат и бенефициенти с действащ договор или одобрено заявление по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г.

До момента по подмярка COVID 1 са подадени 33 324 заявления.

Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и „Животновъдство“ (свине и птици).

Допустими за финансиране по COVID 2 са кандидатствалите за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020, или бенефициенти с действащ договор/ангажимент по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. Земеделски стопани, които отглеждат свине и/или птици, могат да кандидатстват по подмярката в случай че са кандидатствали и одобрени за предоставяне на държавна помощ през 2019 г. по схема „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ и/или схема „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“.

До момента по мярка COVID 2 са подадени 1 193 заявления.

След приключване на приема, ДФ „Земеделие” ще извърши административни проверки на представените документи от кандидатите.

Leave a Comment