„Шпигел“: Свиневъдите не заслужават нашето съчувствие

Организацията на немските свиневъди е много ядосана

С коментара си на в „Шпигел“, озаглавен „Свиневъдите не заслужават нашето съчувствие“, авторът Филип Бетге много ядоса германските фермери. Той обвинява животновъдите за избухването на африканската чума по свинете. „Има ли нещо добро в огнището на африканска чума по свинете в Германия? Да. Епидемията може да е причина да се сложи край на промишленото свиневъдство“, пише Бетге, който е биолог и, както сам уточнява, не е нито веган, нито вегетарианец и всъщност обича да хапва свински котлети.

Коментарът на Филип Бетге в Шпигел

Коментарът на Филип Бетге в Шпигел

Филип Бетге пише буквално: „Заслужават ли служителите на този отрасъл на индустрията, които все още  евфемистично са наричани от мнозина „фермери“, нашето съчувствие?“ Бетге се позовава на скорошна информация на организация за защита на животните, която публикува тайно заснети видеоклипове от област Емсланд.

Активистите съобщават за видеозаписи от свинеферма в Суструм, които показват колко плътно съжителстват прасета, които трябва да стоят в собствените си изпражнения и колко от животните имат „нелекувани, кървави наранявания“ в някои случаи. Могат да се видят „огромни тумори и абсцеси“.

По-нататък квалифицираният биолог пише: „Прасетата са измъчвани в индустриалното свиневъдство от години, с умисъл и толерирани от обществеността. След всеки нов скандал условията за отглеждане се обсъждат в продължение на няколко дни, но едва ли има подобрение. Печалбата от конвенционалното отглеждане на свине все още се основава на режим на терор за животните. Всеки, който създава система за експлоатация на високоинтелигентни живи същества, за да се обогати лично, не може да се надява на човешко състрадание при икономически извънредни ситуации. Всеки, който прави нещо подобно, е лош човек. “

ISN разстроена

Групата на свиневъдите в Германия (ISN) е много ядосана, посочва изданието Топаграр. Тя заявява: „Този ​​коментар е подигравка към свиневъдите и техните семейства. В допълнение, той прелива от професионални погрешни преценки и му липсват основни журналистически инструменти. Не можем и не искаме да го приемем, но призоваваме коментатора Филип Бетге да се придържа към журналистическите принципи и да получи предварително по-добра информация.

Коментарът отразява собственото мнение на коментиращия – няма какво да се каже срещу него. Но използването на коментар като клуб за постигане на собствените идеологически цели не е правилно. “

ISN подчертава, че в Германия има стопанства от селски тип с фермерски семейства, които се грижат за животните си седем дни в седмицата, т.е. 365 дни в годината. Средният на свине във фермите в Германия е само 1000.

„Ако в компаниите възникнат нарушения на хуманното отношение към животните, тогава нищо не може да бъде пренебрегнато. По-голямата част от собствениците на домашни любимци работят с пълна сила и убеденост за благосъстоянието на своите животни. Добрият редактор би взел това предвид при оценяването на незаконно получените и съставени по подходящ начин снимки от организации за правата на животните, които събират дарения “, казва ISN.

Електрическа ограда срещу дивите свине

Във връзка с навлизането на африканската чума по свинете в Германия близост до границата с Полша в неделя последните няколко километра електрическа ограда бяха изтеглени около огромната площ. Подвижното пасищно преграждение е дълго 58 километра. В по-голямата си част оградата се захранва и с електричество. Все още липсващите устройства за електрическа ограда трябва да бъдат доставени и свързани днес.

Leave a Comment