След 5 години протести срещу биоцентралата в с. Труд, областният управител призна за проблем

BASF -->
Дани Каназирева: Независимата експертиза за технологията на работа предприятието посочва нарушения
Дани Каназирева

Дани Каназирева

Готова е независимата експертиза, която областният управител Дани Каназирева възложи във връзка с биогаз инсталацията в село Труд. От 2016 г. населението на селото се оплаква от силните миризми, протестира и сигнализира институциите, включително и Областна администрация.

„ В експертизата са посочени редица нарушения и несъответствия относно технологията на работа на биоцентралата, които попадат в контрола на Агенцията по храните. Ше бъде извършена проверка по посочените проблеми в експертизата, която ще разпоредя още днес, с кратки срокове за изпълнение.  Съвсем скоро ще сме готови с решение и ще поискам среща с хората от с. Труд. Ще вземем всички необходими мерки, за да бъде защитено здравето на местното население“, каза Каназирева след проведената първа работна среща и разглеждане на експертното становище.

В срещата участваха  областният управител, енергийният  експерт проф. Атанас Тасев, експертът по биоцентрали – инж. Александър Воденичаров, директорът на РИОСВ Десислава Георгиева, представители на екоинпекцията и от страна на областна управа – инж. Йордан Кюмюрджиев и инж. Митко Стойчев.

„ За всички е ясно. Налице е проблем и трябва по най-бързия начин да бъде решен. В тази връзка ще се срещнем и със собствениците на Централата за биогаз , допълни областният управител.

Прочети още: Инициативният комитет в с. Труд дава биоинсталацията на прокуратурата

Leave a Comment