Плащаме 2,5 млн. лв. на Световната банка за консултиране за Зелената сделка

Мини Марица ИзтокМеждународната банка за възстановяване и развитие (Световната банка) ще окаже техническа помощ на България при подготовка на териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка в осем енергийно интензивни региона на страната – Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. С решението се одобрява сключването на договор за консултантски услуги между Министерството на енергетиката и Световната банка на стойност 2.5 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Добро управление“ 2014 – 2020 г.

Отделно от това, средства за подготовка на териториалните планове на засегнатите от прехода въглищни региони Стара Загора, Перник и Кюстендил са осигурени по линия на Европейската комисия.

Европейската Зелена сделка изисква държавите-членки да подготвят един или повече териториални планове за преход за най-засегнатите региони от своята територия, които се нуждаят от подкрепа. Планът за всеки регион следва да представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда при отчитане на спецификите. Подготовката на териториалните планове е ключово условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход във връзка с европейската Зелена сделка. Фондът ще бъде фокусиран върху икономическата диверсификация на териториите, които са най-засегнати от климатичния преход и преквалифицирането и активното приобщаване на работната ръка в тях.

Припомняме, че Световната банка разработи стратегия за хидромелиорациите срещу около 2 млн. лв. по договор от 2014 г. и след като разработката бе представена през 2016 г. за прилагането й не се чу нищо.

Leave a Comment