Доклад: Две пети от световните растения са пред изчезване

Изследователите казват, че се надпреварват с времето, за да назоват и опишат нови видове, преди да изчезнат

пчела и цветяРастенията имат огромно значение като лекарства, горива и храни, се казва в доклад на Кралската ботаническа градина в Кю в Лондон. Но се губят възможности за използване на растения и гъби за справяне с глобални проблеми като продоволствената сигурност и изменението на климата. Оценката на състоянието на растенията и гъбите в света се основава на изследвания от повече от 200 учени в 42 държави, съобщава Би Би Си.

Докладът беше публикуван в деня на срещата на върха на ООН, която ще настоява за действия от световни лидери за справяне със загубите на биологичното разнообразие.

Живеем в епоха на изчезване, каза директорът на науката в Кю, проф. Александър Антонели.

„Това е много тревожна картина на риска и има спешната нужда от действия“, каза той.

„Губим надпреварата с времето, защото видовете изчезват по-бързо, отколкото можем да ги намерим и назовем. Много от тях биха могли да съдържат важни улики за решаването на някои от най-належащите предизвикателства на медицината и дори може би на възникващите и настоящи пандемии „.

Докладът разкрива, че само малка част от съществуващите растителни видове се използват като храни и биогорива.

Повече от 7000 ядливи растения притежават потенциал за бъдещи култури, но само шепа се използват в момента за изхранване на нарастващо световно население.

И съществуват около 2500 растения, които биха могли да осигурят енергия за милиони по целия свят, докато само шест култури – царевица, захарна тръстика, соя, палмово масло, рапица и пшеница – генерират по-голямата част от биогоривата.

Д-р Колин Клуб, ръководител на природозащитната наука в Кю, заяви пред BBC News: „В момента използваме толкова малка част от растенията и гъбите в света, било то за храна или лекарства или за гориво, игнорирайки потенциалното съкровище на диви видове за които сега имаме все по-големи познания и техники за изследване в полза на човечеството. “

Учените изчисляват, че рискът от изчезване може да бъде много по-висок, отколкото се смяташе досега, като се очаква 140 000 или 39,4% от растенията да бъдат заплашени от изчезване, в сравнение с 21% през 2016 г.

Те казват, че увеличените оценки отчасти се свеждат до по-сложното и точно оценяване .

Учените призовават за бързо проследяване на оценките на риска, като се използват технологии като изкуствен интелект, и за повече финансиране за опазване на растенията.

Изследването установи, че 723 растения, използвани за медицина, са изложени на риск от изчезване, като проблемът с прекомерното събиране на реколтата е в някои части на света.

И 1942 растения и 1886 гъби бяха посочени като нови за науката през 2019 г., включително видове, които могат да бъдат ценни като храни, напитки, лекарства или фибри.

Leave a Comment