Какво се променя още от днес в правилата на държавата

По-висока възраст за пенсиониране, нова минимална заплата,  разделно събиране на боклука

От 1 януари 2013 година влиза в сила предизвикалият огромни спорове данък върху лихвите по депозитите. Дори и при тези влогове, при които титулярите са изтеглили лихвата авансово, но срокът на сметката е прехвърлен за тази или следваща година, налогът ще бъде начислен.

Възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца. Жените ще имат право да се пенсионират на 60 г. и 8 месеца, а мъжете на 63 г. и 8 месеца.

НАП въвежда т.нар. единна сметка за плащане. Тоест, всички задължения за данъци и осигуровки ще могат да се изплатят с един платежен документ. От всяка внесена сума от работодатели и самоосигуряващи се, при наличие на стари задължения, данъчните ще удържат най-напред тези със най-стара дата. ДСБ оспори този текст в Данъчно-процесуалния кодекс.

От днес минималната работна заплата се вдига на 310 лв. Тази ставка се използва най-вече при определяне на таксата за джипита. От здравното министерство обаче съобщиха, че тя няма да бъде променена.  Минималната заплата  служи и в доста частни компании за определяне на месечното възнаграждение на членове на директорски бордове.

Платеното майчинство става 410 дни, но месечната сума за издръжка на майките остава 240 лева. В допълнение детските надбавки вече ще се отпускат само ако детето посещава редовно и предучилищна група. Това правило обаче влиза в сила през септември – в началото на новата учебна година.

Изплащането на болничните вече няма да е свързано с начисляването на заплата. Работодателите ще са задължени да подават документите за болнични до 15-о число на месеца, следващ този, в който е прекарано заболяването, без значение дали заплатата е начислена, каквото беше изискването до сега. След постъпването на информацията в НОИ срокът за изплащане е 15 дни.

Внасянето на осигуровките в НАП от работодателя ще става на същия принцип. Срокът за това става до 25-о число след отработения месец без значение дали е начислена месечната заплата.

Лихвата за просрочване на осигурителните задължения се намалява. От днес при забавянето им ще се начислява лихва, равна на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта надбавка, вместо плюс 20 пункта, както досега.

Още едно нововъведение за фирмите от тази година е задължението да събират разделно отпадъците си от хартия, пластмаса, стъкло и метали. За целта трябва да осигурят кошчета, обозначени за рециклиране или да наемат фирма, която да обслужва това задължение. Общините също имат нови задължения – да сключи договор с фирма, която да осигури цветните контейнери на територията им. И фирмите, и администрацията обаче все още не са наясно с новите си задължения.

И още нещо. Когато подготвяте документи, за които се изисква дата, не пишете годината по навик – вече сме в 2013-а

 

Leave a Comment