С обнародвана днес наредба увеличават помощта за инвестиции в предприятия и конверсия на лозя

лозяПромени в Наредба № 6 от 2018 г. за финансирането по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. се увеличава размерът на финансиране за мерките „Преструктуриране и конверсия на лозя“. С 5 дни, до 7 октомври, се удължава също крайният срок за изплащане на финансовата помощ за инвестиции в предприятия, който според последното изменение бе 2 октомври. Това е записано в обнародваните в днешния 85-ти брой на „Държавен вестник“ от 2 октомври изменения и допълнения на норматива. Само за 2020 г. наредбата е изменяна до момента 6 пъти.

В преходните и заключителните разпоредби е посочено, че финансовата помощ за мярката за преструктуриране и конверсия на лозя се увеличава от 80 на до 90%.

Финансирането по програмата по мярка „Инвестиции в предприятия“ разходите на микро-, малки и средни предприятия вече се подпомагат със 70%, на предприятия с до 750 служители с 35%, а на големи предприятия с оборот над 200 млн. евро с 25%.

За дейности по договори по мярка „Популяризиране в трети държави“, сключени до 15 октомври 2020 г., подпомагането по чл. 36, ал. 1 и 2 е съответно до 70 на сто (за финансиране по Европейския фонд за гарантиране на земеделието) и до 10 на сто (за допълнителната държавна помощ) от стойността на допустимите разходи.

Наредбата влиза в сила от днес.

Leave a Comment