Суша в Украйна и Русия може да удължи сеитбата до декември

Украйна ще намали с над 10% площите с пшеница заради безводието

сеитбаРуските фермери имат остра нужда от дъжд. Досега в много региони трябваше да сеят зимна пшеница в много суха почва.

Ситуацията в Украйна е още по-критична. Украинското министерство на икономиката информира, че фермерите все още не са започнали да сеят зимна пшеница за реколтата през 2021 г. поради силната суша в повечето региони.

Според APK-Inform в почвата няма влага, така че сеитбата вече е безсмислена. Следователно тази година в Украйна ще има много късна сеитба и вероятно много по-малко площи.

Кампанията за засяване в края на годината вече става типична за Украйна, тъй като по-честите и сухи метеорологични условия през август-септември карат фермерите да преместят прозореца за засяване. Кампанията за зимно засяване-2020 не прави изключение.

Кумулативното количество на валежите от 1 август до 20 септември е едва 10-30% от нормата в по-голямата част от страната, което е по-ниско, отколкото по време на сушата през 2015 г. Така учените съветват да се премести времето за засяване към втората половина на септември и първата половина на октомври. Вероятно някои региони ще продължат да сеят и през първия десетдневен период на декември, ако времето позволява.

„През 2015 г. кампанията за масово засяване беше проведена през ноември и дори първата половина на декември. През ноември фермерите са засяли зимна пшеница на 274 хил. ха (4% от общата засадена площ), зимен ечемик – на 126 хил. ха (12%). Имаше данни за по-нататъшни работи по зсеитба през декември, но това може да е само корекция на данни, но не и реалната картина. Независимо от това, имахме много късна кампания за засяване през 2015 г. Късните сеитбени срокове носят рискове от по-ниски добиви, тъй като растенията навлизат в зимуването неразвити “, – обясни ръководителят на звеното за бизнес проекти в APK-Inform, Андрей Купченко.

В същото време размерът на реколтата от 2016 г. разкри, че добивът от зимна пшеница се е увеличил с 8% до 4,22 т / ха, зимен ечемик – с 16% до 3,62 т / ха. Метеорологичните условия през зимуването и пролетната вегетация са основният фактор за производството на зимни култури. Високите резултати от добива на късно засятите култури показват, че удължените срокове за сеитба не са критични за по-нататъшния размер на реколтата.

Украинското министерство на икономиката обяви, че площта за отглеждане на зимна пшеница вероятно ще намалее от около 6,7 милиона ха през предходната година до 6,1 милиона ха.

 

Leave a Comment