Войчеховски: Клането без предварително зашеметяване е забранено в целия ЕС

Изключение се допуска единствено за целите на религиозни ритуали

месодайни животни, Стекспо 2019Клането на животни, без първо да са в безсъзнание, вече е забранено в целия ЕС. Клането без зашеметяване за целите на религиозните ритуали е единственото изключение – написа комисарят на ЕС по земеделието Януш Войчеховски в Twitter.

„Струва си да се припомни, че клането на животни, без първо да ги лиши от съзнанието им, вече е забранено в целия ЕС, включително Полша, съгласно Регламент 1099/2009 на ЕС. Клането без зашеметяване за целите на религиозните обреди е единственото изключение от това правило“ – каза Войчеховски.

Войчеховски напомни това специално за полските животновъди, които се обявиха против Закона за защита на животните, който им забранява ритуално клане. Причината за недоволството е, че голяма част от стопанствата с месодайни животни изнасят месо държави като арабските, които изискват спазването на определени правила според ислямския закон при коленето на добитъка. Производството на халал и говеждо месо през 2015-2017 г. в Полша възлиза на 60 до 120 хиляди. тона, което би съответствало на клането на 220-450 хиляди глави едър рогат добитък годишно. Износът на говеждо за религиозни цели възлиза на 30 до 40 процента от общо производство на говеждо месо в Полша.

В друг туит комисарят написа, че забраната за клане без зашеметяване е еднаква в целия ЕС, но изключенията от забраната се тълкуват по различен начин.

Той също така отбеляза, че в Германия „компетентните органи предоставят освобождаване за клане без зашеметяване по искане на членове на религиозни сдружения“. „Кандидатите трябва да са със седалище в страната и трябва да докажат, че религиозните правила изискват консумацията на такова месо (ECA 31/2018)“ – пише Войчеховски.

Войчеховски цитира също, както той пише, „стар търговски анекдот“. „Тук всички ходят боси, тук няма да продавам никакви обувки“, казал един търговец и си тръгнал. „Всички ходят боси тук, значи много обувки ще продавам „, казал другият и започнал да продава.

Leave a Comment