Фермерски организации от 14 страни в ЕС искат отхвърляне на споразумението с Меркосур

търговски корабВ съвместната декларация на европейските фермери 43 фермерски организации в 14 държави – Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Франция, Германия, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швейцария – както и някои организации като Европейска координация Via Campesina (ECVC), Европейски съвет за мляко (EMB) и Биодинамичната федерация Demeter International, настояват техните правителства да отхвърлят споразумението между ЕС и Меркосур, съобщи полското издание „Фермер“.

Това споразумение за свободна търговия се поставя под въпрос на национално ниво в някои държави-членки. Германия, която понастоящем е председател на Съвета, обяви, че иска да постигне напредък по ратифицирането на споразумението между ЕС и Меркосур, въпреки че наскоро федералният канцлер Ангела Меркел изрази загриженост относно документа.

Изпълнителният директор на EMB Ервин Шьопгес заяви: „Благодарение на споразумението между ЕС и Меркосур, вносът на продукти като месо, захар и соя от страните от Меркосур се очаква да се увеличи, което от своя страна ще ги насърчи да възприемат силно ориентация към износ и още по-индустриален производствен модел. Горите на Амазонка, които са неразделна част от световната защита на климата и биологичното разнообразие, трябва да останат в безопасност, а тази перспектива ги заплашва. Нарушенията на правата на човека също са фактор, който не може да бъде пренебрегнат в контекста на подобни събития. В същото време семейните ферми в Европа са изправени пред значителни предизвикателства при производството на храна, която отговаря на по-строги екологични стандарти и стандарти за хуманно отношение към животните, което води до по-високи производствени разходи. Увеличеният, нееквивалентен внос от страните от Меркосур, оказва допълнителен ценови натиск върху семейните ферми в Европа.“

Споразумението с Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела плюс асоциираните членове Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу) предизвиква притеснения при някои от секторите в селското стопанство на ЕС. Например според документа ЕС ще разреши вноса на 99 000 тона говеждо месо (от които 55 % са за прясно висококачествено говеждо месо и 45 % — за замразено говеждо месо) при мито от 7,5 %. Това се равнява на 1,2 % от общата европейска консумация на говеждо месо (8 млн. тона годишно). Този обем ще бъде достигнат за 5 години.

ЕС ще открие безмитна квота за внос от държавите в Меркосур на 180 000 тона птиче месо за 5 години. Обемът съответства на 1,2 % от настоящото потребление.

Ще бъде разрешен безмитен внос в ЕС на 180 000 тона захар за рафиниране. Договорените количества се равняват общо на 1 % от потреблението на захар в ЕС, което възлиза на около 19 млн. тона и остава стабилно.

Производителите на пчелен мед в ЕС също са притеснени, тъй като според споразумението ще се разкрие квота за пчелен мед от 45 000 тона, който ще се внася безмитно след постепенно намаляване на митата в рамките на 5 години.

Leave a Comment