Браншови организации ще могат да участват в разработката на Стратегическия план към … Коледа

Проектът за промени в Постановление 142 налага процедура от 39 работни дни за официалното вписване на браншовици в тематичната работна група

МЗХПроект на изменение и допълнение на Постановление 142/2019 г., публикуван на страницата на МЗХГ, отваря възможност за участието на по-широк кръг браншови организации в тематичната група за разработване на Стратегическия план – генералният документ за развитието на селското стопанство през 2021-2027 г. Но сроковете в постановлението предопределят, че включването в тематичната работна група на пряко засегнатите за бъдещето на селското стопанство, ще стане някъде … към Коледа. В същото време земеделският министър и нейни заместници са посочвали неведнъж, че разработването на Стратегическия план трябва да стане до края на тази година.

В процедурата за избор на юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в частна полза или кооперативни съюзи, чиито представители да участват в състава на тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 г. е записано, че най-напред земеделското министерство отправя покана за участие в ТРГ на www.eufunds.bg и на електронната си страница.

В срок до 15 работни дни от датата на публикуване на поканата всяко заинтересовано лице подава писмено заявление за участие в избора до министъра на земеделието, храните и горите.

В срок до 10 работни дни след изтичането на горните 15 работни дни земеделският министър или оправомощено от него лице уведомява всички лица, отговарящи на критериите и ги кани да излъчат един основен член и до трима представители за резервни членове.

В срок до 14 дни от получаването на поканата кандидатите за участие писмено уведомяват министъра за излъчените представители и представят документи, доказващи обстоятелства относно излъчения основен член и резервните членове.

До предоставянето на документите съответният основен член или резервен член не се включва поименно в заповедта и не може да участва в заседанията и дейността на работната група.

Така процедурата отнема 39 работни дни, но преди това не се знае кога ще бъдат приети от правителството промените в постановлението и кога то ще бъде обнародвано. Неясен е момента и за колко време министърът ще издаде заповед, за да се легализира участието на браншовиците в заседанията.

Проектът на постановлението поставя условия юридическите лица да са регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза или по реда на Закона за кооперациите най-малко 2 години преди датата на подаване на заявление за участие в процедурата за избор; да са действащи и активно осъществяващи целите си не по-малко от 2 години към датата на подаване на заявлението за участие в процедурата за избор; да са участвали със становища и предложения в съвети, законодателни инициативи, програми или други събития, имащи значение за Общата селскостопанска политика и състоянието на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Leave a Comment