Нидерландия изчисли: За домашен офис работодателят трябва да плаща бонус от 2 евро на ден

Редица европейски държави създават законодателства, които защитават служителите в новата пандемична ситуация

ЧЕЗТъй като светът се конвулсира в кризата и десетки милиони работят за дълго от дома, един въпрос се задава широко: кой плаща за кафето и тоалетната хартия?

Отговорът според нидерландците е: вашите шефове, пише Ройтерс.

И колко? Средно около два евро (2,40 долара) на работен ден.

Това е предназначено да покрие не само кафе, чай и тоалетна хартия, използвани в работно време, но и допълнителните газ, електричество и вода, плюс разходите за амортизация на бюро и стол – всичко необходимо, за което никога не бихте мечтали офисът да плаща.

„Буквално сме изчислили колко чаени лъжички има в едно средно домакинство, така че оттам нататък не е толкова трудно да се установят разходите“, казва Габриел Бетонвил от институцията за семейни финанси NIBUD, която се финансира основно от правителството и проучва допълнителните разходи за дистанционна работа.

Подобно счетоводство може да изглежда малко тривиално по време, когато светът е обхванат от пандемия веднъж на век, но то е от значение, тъй като експертите прогнозират, че дълбокият спад в офисната работа може да остане постоянно наследство от кризата.

Нидерландските власти вече започнаха да прилагат изследването на NIBUD, като го цитират, за да предложат на бюрократите, работещи от вкъщи, „бонус“ за COVID-19 от 363 евро тази година, започвайки през март, когато страната влезе в пандемично блокиране.

Разбира се, 2 евро на ден са за средностатистически работник със средни разходи, но те могат да бъдат променени в зависимост от мерки като отопление на дома и разходи за вода, или качеството на изолацията.

Сметката не обхваща нови мебели, компютри, телефони или друго оборудване, което според НИБУД служителите трябва да получават от работодателите си, ако е необходимо за тяхната работа.

ОТ ИСПАНИЯ ДО БРИТАНИЯ

Други страни също се придвижват към приспособяване към новата реалност „работа от дома“, съзнавайки, че много служители имат слабо желание да се върнат в офиса на пълен работен ден, дори след като пандемията отмине.

Испания е задължила работодателите да плащат за поддръжка и оборудване на домашните офиси; Германия разисква законопроект, установяващ правата на отдалечените работници; Франция е приела закон, който предпазва служителите от електронна поща след работно време; докато Великобритания намекна, че може да облекчи правилата за данъчни облекчения за свързано с работата оборудване, закупено по време на пандемията.

Но малко нации са се задълбочили в детайлите толкова дълбоко, колкото холандците.

„Правителството даде добър пример тук“, каза Хосе Кагер от FNV, най-големият профсъюз в страната, който иска всички домашни работници да получават обезщетения по начина, определен от NIBUD.

Много от членовете на FNV все още трябва физически да се явят на работа, като тези във фабриките на производителя на бои AkzoNobel и пивоварните на Heineken. Но повечето банкови служители, служители на застрахователни компании, служители на кол центрове и много други работят от вкъщи от март. Около 80% от холандските работници са обхванати от колективни трудови договори.

Банка ABN Amro плаща на служителите да оборудват домашните си офиси, но рутинните разходи остават отворен въпрос. Говорителят Ярко де Суарт заяви, че банката не вярва, че работниците някога ще работят от офиса повече от три дни в седмицата.

МАШИНА ЗА КАПУЧИНО, МОЛЯ!

Както винаги обаче, има две страни в историята. И шефовете твърдят, че допълнителните плащания нямат смисъл в момент, когато коронавирусната криза е засегнала икономиката.

Говорителят на нидерландската асоциация на работодателите AWVN Янес ван дер Велде заяви, че изчисленията на NIBUD не отразяват всички предимства на домашните работници.

„Този ​​призив от синдикатите всички да получат обезщетение, защото хората вече си приготвят кафе вкъщи – може да се забележи, че работниците получават и много свободно време в замяна“, каза той, цитирайки средно спестяване на един час на ден пътуване до работното място.

Ако работниците трябва да бъдат компенсирани за разходите за домашен офис, това ще бъде обезпечено от съкращаване на тяхното обезщетение за лизинг на автомобили и други ползи при пътуването, добави той.

„Не може хората почти навсякъде из света да получат допълнителен бонус върху заплатата си – определено не по време на икономическа рецесия.“

И, разбира се, има граници.

Логично ли е шефът да плаща за машина за капучино, повишаваща производителността?

„Не, разбира се, бонусът е ограничен до нещата, които са необходими, за да можете да изпълнявате работата си“, каза той.

Leave a Comment