Земеделските министри в ЕС ще обсъдят допълнително процеса на одобрение на стратегическите планове

Министерски съветПравителството одобри резултатите от българското участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 21 септември в Брюксел.

По време на дискусията бяха обсъдени зелената архитектура, Новият модел на прилагане на политиката и системата на директни плащания. Министрите подкрепиха постигането на съгласие по общия подход на Съвета по пакета законодателни предложения за Общата селскостопанска политика (ОСП) през месец октомври 2020 г.

Прочети още: МЗХГ предлага преходната национална помощ да продължи до 2027 г. с референтна 2018-а година

Много от делегациите на държавите членки отчетоха, че предложенията на Председателството са стъпка в правилната посока. Те включват

по-гъвкав и доброволен подход към определянето на таван за директните плащания.

По отношение на новия модел на изпълнение, министрите отчетоха постигнатия до момента напредък, но счетоха, че са необходими допълнителни обсъждания по конкретни въпроси. Това са процеса на одобрение на националните стратегически планове и необходимостта от опростена политика. Няколко министри предложиха фокусът да падне върху значението на екологичните интервенции по Втори стълб.

Еко-схемите са нов елемент в реформата на ОСП, който цели да подкрепи и насърчи фермерите да приемат практики, които са благоприятни за климата и околната среда.

Еко-схемите ще бъдат финансирани от директни плащания

на годишна база, попадайки по този начин в Първи стълб. Според предложението на ЕК, те следва да са задължителни за държавите членки, но доброволни за фермерите. Комисията предложи заделяне на средства за еко-схемите по Първи стълб. Няколко държави членки очертаха необходимостта от финансова гъвкавост, с цел избягване на риска от загуба на наличните средства за фермерите.

България настоя за постигане на по-амбициозен компромис по въпросите за интервенциите, които водят до икономическа и социална устойчивост на сектора – обвързаната подкрепа и преходната национална помощ.

По отношение на директните плащания, за страната ни е от съществено значение преходната национална помощ да се включи в Стратегическия план с необходимата гъвкавост. По този начин ще могат да се променят референтните периоди, като се отчита динамиката на секторите.

Leave a Comment