Повторно се отваря иновативната мярка 16.1 с бюджет от 20,6 млн. лв.

3,9 млн. лв. са заделени за проекти с участието на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт

vue generale pivot 20За втори път ще бъде отворена иновативната подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от мярка 16 „Сътрудничество“ от ПРСР 2014-2020. Проектът на насоки е публикуван на страницата на МЗХГ, коментари и предложения могат да се изпращат до 13 октомври.

Бюджетът за втория прием по мярка 16.1 е 20,6 млн. лв., от които малко над 3,9 млн. са заделени за проекти с участието на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). Припомняме, че при първия прием бюджетът бе почти два пъти по-висок – 20 млн. евро, а одобрените 50 проекти бяха на стойност 18,1 млн. евро.

Подмярка 16.1 е насочена към стимулиране на процеса по внедряване на иновации и трансфера на знания в селското стопанство и хранително-преработвателната промишленост.

Процедурата по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ има за цел да бъде осигурена подкрепа за функциониране на оперативни групи, създадени за изпълнение на конкретен иновативен проект за постигане на целите на Европейското партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност и устойчивост.

С цел идентифициране на дейностите, насочени към иновации по подмярката в ПРСР 2014-2020 година е включено следното определение за иновация: „Иновацията е разработването и внедряването в практиката на нов или значително подобрен продукт (стока или услуга), нов процес, нов маркетингов метод, или нов организационен метод, организация на работното място, или външни връзки, която води до повишаване на икономическа, социална или екологична ефективност“. 

По процедурата ще се подкрепят проектни предложения, представени от оперативни групи представляващи сдружения, сформирани по реда на Закона за задълженията и договорите. Оперативните групи следва да бъдат сформирани от минимум два субекта, които са лица или организации от следните видове:

  • Земеделски стопани;
  • МСП в областта на преработката на храни;
  • Научни институти, научен център или опитни станции, които извършват научни изследвания и научно обслужване в областта на селското стопанство или горското стопанство или биотехнологиите или хранителните технологии и да са организации по Закона за Селскостопанската академия, Закона за Българската академия на науките и Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт;
  • Висши училища, акредитирани по Закона за висшето образование с актуални акредитации по професионални направления  „Растениевъдство“, „Растителна защита“, „Животновъдство“ „Ветеринарна медицина“, „Горско стопанство“, „Хранителни технологии“, „Биотехнологии“, „Науки за земята“;
  • Неправителствени организации с предмет на дейност в областта на селското стопанство или в областта на горското стопанство или в областта на опазване на околната среда или в областта на водите;
  • Консултантска организация с предмет на консултантската дейност в областта на селското стопанство или храните;
  • физически или юридически лица, производители на ветеринарно медицински продукти регистрирани по Търговския закон и получили лиценз за производство, издаден от изпълнителния директор на БАБХ.

Участието на земеделските стопани и представителите на науката в оперативната група е задължително. 

Проектите се изпълняват в срок до 30 месеца от датата на сключване на административния договор, но не по-късно от 01 октомври 2023 г.

По процедурата се подпомагат единствено проекти, насочени към производство, преработка/маркетинг на продукти, попадащи в обхвата на Приложение № 1 от Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС).

За да подлежат на подпомагане оперативните групи представят договор за сформиране и функциониране на оперативната група, план за действие, съдържащ елементи, необходими за оценка на проектното предложение и финансов план, съдържащ всички дейности и разходи, за които се кандидатства по проекта.

Максималният размер на общите допустими разходи за един кандидат, за един проект по процедурата е 880 110 лв., а за оперативни групи с участието на НДНИВМИ е 3 911 600 лв.

По процедурата се подпомагат дейности за функциониране на оперативната група, в т.ч. дейности за осъществяване на сътрудничеството във връзка с изпълнение на иновативния проект и преки дейности за изпълнение на иновативния проект.

Максималният размер на допустимите разходи за дейности за осъществяване на сътрудничеството във връзка с изпълнение на иновативния проект възлизат на 68 453 лв. /годишно за периода на изпълнение на проекта, който не може да бъде по-дълъг от 30 месеца.

Разходите за осъществяване на сътрудничество, в т.ч. за възнаграждения, наем на офис, командировки, канцеларски материали, ел. енергия, вода, ток, интернет и офис оборудване са под формата на стандартни разходи за единица продукция. Стандартните разходи са изготвени от екип на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по утвърдена методика, която е неразделна част от одобреното пето изменение на ПРСР 2014-2020 г.

Преки дейности за изпълнение на иновативния проект включват преки неинвестиционни разходи, за които финансовата помощ възлиза на 100 % от размера на одобрените разходи и преки разходи, за които финансовата помощ е в размер на 60 % от одобрените разходи.

Критерии за подбор на проекти

Приоритет по процедурата ще бъде предоставян на иновативни проекти:

  • С принос за прилагане и разпространение на  нови продукти, процеси и практики в една или няколко от следните области: 1. Повишаване на производителността в стопанството и ефективно използване на ресурсите; 2. Нови продукти и услуги за разширяване на пазарните възможности за първичното селскостопанско производство; 3. Биоразнообразие, екосистеми услуги и функционалност на почвите и Натура 2000; 4. Производство на качествени и безопасни храни и здравословен начин на живот; 5. Ефективно и ефикасно управление на водите в селското стопанство и опазване от вредното въздействие на водите в земеделските земи.
  • Представени от оперативни групи, притежаващи капацитет за изпълнението на целите на иновативния проект;
  • Прилагащи интерактивен подход и чиито резултати са приложими за производството или преработка на земеделска продукция;
  • Предвиждащи форми и методи за разпространение на резултатите достигащи до широк кръг земеделски стопани.

 

Leave a Comment