„Целуни земята“ – нов филм на Netflix за спасяването на почвите

Kiss the GroundНов документален филм на Netflix със заглавието „Целуни земята“ (Kiss the Ground), разказан от актьора Уди Харелсън, аргументира лечебната сила на почвата, която може да предложи решение на климатичната криза.

„Ако искаме за да бъдем популация, която може да устои на болестите и да устои на глобалните пандемии, трябва да започнем с почвата“, се казва във филма, който се появи в стрийминг мрежата на 22 септември тази година.

Както обяснява „Целуни земята“, от изобретението на химическите пестициди в началото на 20-ти век, широкото им използване е унищожило микроорганизмите в почвите по целия свят. Филмът показва как обработката и използването на пестициди са довели до ерозия на почвата и след това проследява щетите, нанесени на нашата екология, здраве и климат. Създателите на филми намират решение в регенеративното земеделие, етична практика, предназначена да възстанови деградиралите земи и да улесни намаляването на въглерода.

За да предостави тази информация на зрителите, Kiss the Ground ни среща с впечатляваща група от експерти и активисти като Патриша Аркет, Дейвид Аркет, Том Брейди, Жизел Бюндхен, Иън Сомърхолдър, Розарио Доусън и Джейсън Мраз.

Певецът Джейсън Мраз, който е създал оригиналната песен за филма, има собствена регенеративна ферма за авокадо.

Пътувайки по света, режисьорите често използват съпоставяне, за да покажат красотата на здравата почва. В Северна Дакота регенеративен животновъд стои на границата между буйно озелененото му стопанство и оголената земеделска земя на съседа си; кадри от платото Лос в Китай преди и след възстановителните методи разкриват как разпрашените мъртви земи могат да се превърнат в райска градина.

Leave a Comment