ФАО отчете ясен скок на зърнените култури през септември и спад при ориза

По-ниски са месечните индекси на захарта и месото
Отглеждане на слънчоглед в Уганда ... Снимка: © FAO / Sumy Sadurni

Отглеждане на слънчоглед в Уганда … Снимка: © FAO / Sumy Sadurni

8 октомври 2020 г., Рим –  Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН отбеляза покачване на индекса на цените на храните през септември, с най-значителни печалби при петрола и зърнените култури.

Индексът на цените на храните на ФАО е средно 97,9 пункта, което е с 2,1% повече от показанията през август и 5,0% спрямо миналия септември.

От август средният индекс на цените на зърнените култури на ФАО се е увеличил с 5,1%, надминавайки показателя от септември 2019 г. с 13,6%.

Най-много поскъпна пшеницата, водена от по-високи обеми на търговия на фона на опасенията от по-ниско производство в южното полукълбо и сухо време, засягащо посевите на зимната пшеница в много европейски страни. Международните цени на царевицата също се повишиха поради влошаващите се сортове култури, предимно в Европейския съюз, и ревизия надолу на запасите за пренос на царевица от предишния сезон в САЩ. Международните цени на соргото и ечемика поскъпнаха, докато международните цени на ориза спаднаха.

Във връзка с нарастването на котировките за палмови, слънчогледови и соеви масла на фона на силно търсене на световните пазари, средната стойност на индекса на цените на растителните масла на ФАО през септември се е увеличила с 6,0 процента, достигайки рекордно ниво през последните осем месеца.

Индексът на цените на месото от ФАО през септември беше с 0,9% по-нисък от този преди месец, отчасти поради решението на Китай да забрани вноса от Германия в отговор на африканската чума по свинете (АЧС) при дивите свине.

Умереното увеличение на цените на маслото, сиренето и обезмасленото мляко на прах се компенсира от спада в цените на пълномаслено мляко на прах, което остави индекса на млечните цени на ФАО през септември почти без промяна.

Индексът на цените на захарта на ФАО намалява с 2,6%, главно поради прогнозираното свръхпроизводство на захар през новия сезон, водено от силно възстановяване на производството в Индия, както и очакваното високо производство в Бразилия.

Прогноза за световното производство на зърно 2020

Днес ФАО публикува и актуализирана прогноза за световното производство на зърнени култури през 2020 г .: въпреки лекия спад от миналия месец, тя все още сочи към рекордното производство, което в момента се очаква да достигне 2 762 милиона тона, което е приблизително 2.1 процента по-високо в сравнение с 2019 г.

Ревизиите на ФАО за предлагането на зърно и обобщеното търсене на зърно са свързани с по-ниски очаквания за глобално производство на груби зърнени култури, които понастоящем се оценяват на 1 488 милиона тона, което е с 0,5 процента по-малко от предходната прогноза; Тази корекция се дължи на неблагоприятните метеорологични условия в няколко от най-големите страни производители, които се отразиха негативно на реколтата от царевица, на фона на подобрени сортове за реколтата от ечемик.

Прогнозата за световното производство на пшеница през 2020 г. е преразгледана нагоре до рекордно ниво от 765 милиона тона, обусловена от благоприятните метеорологични условия в Австралия. Прогнозата на ФАО за световно производство на ориз през 2020 г. остава непроменена от миналия месец на 509,1 милиона тона, нов рекорд за всички времена.

Световното потребление на зърнени култури през сезон 2020-2021 се прогнозира на 2,744 милиона тона, което е с 2% по-високо от прогнозите за сезон 2019-2020. Едрите зърна представляват повече от половината от потреблението, което понастоящем се прогнозира на 1,477 милиона тона, като се очаква потреблението на пшеница да достигне 757 милиона тона, обусловено от по-голямото потребление в Китай и Индия.

Очаква се също така глобалното потребление на ориз да достигне нов рекорд за всички времена от 510,5 милиона тона.

Световните запаси от зърнени култури в края на сезон 2021 се прогнозират на рекордно високите 890 милиона тона, главно поради нарастващите запаси от пшеница в Китай. Въз основа на ревизираните данни съотношението на световните запаси от зърнени култури към потреблението през сезон 2020-2021 ще бъде 31,6%, което е само малко по-ниско от това през сезон 2019-2020; от историческа гледна точка тази цифра все още се счита за относително висока.

Очаква се световната търговия със зърнени култури да достигне нов рекорд за всички времена от 448 милиона тона през сезон 2020-2021, което е с 2,4 процента повече от сезона 2019-2020 и малко над прогнозата на ФАО от септември по-рано. 

Leave a Comment