До 100 хил. евро ще е помощта за зануляване на кредити на животновъди и картофопроизводители към ДФЗ

Бенефициентите – микро, малки и големи предприятия, кандидатстват от 8 октомври до 30 октомври

крави ДжърсейМаксималният размер на държавната помощ, с която ще бъдат погасени кредити с около 10-годишна давност, поети към фонд „Земеделие“ от животновъди и картофопроизводители, е 100 000 евро. Това се вижда от Указанията за прилагане на „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от Ковид-19“.

Помощта е нотифицирана, а бенефициентите могат да подадат заявления в областните дирекции на фонда в периода 8 октомври – 30 октомври 2020 г.

Бюджетът за опростяване на кредитите е в размер на 56 580 000 лева.

Става въпрос за кредити, заедно с лихвите до момента, изтеглени през 2008-2012 г. Бенефициенти са всички земеделски производители, независимо дали са микро-, малки или големи.

За да получат помощта, кандидатите трябва да са регистрирани като производители по Наредба 3. На средните и големи предприятия подпомагането ще им бъде отказано, ако са в затруднено положение. Микро- и малките предприятия, които са в затруднение, могат да получат помощ, ако не са в колективна процедура по несъстоятелност и не са получили спасителна помощ или помощ за преструктуриране. Бенефициентите не трябва да имат публични задължения.

Друго изискване, което ще се изпълни постфактум, е кандидатите да подадат заявления за отсрочване на дължимите кредити до 27 ноември 2020 г.

 

Leave a Comment