Австралийски учени предупредиха, че Covid-19 оцелява 28 дни върху банкноти

Изследването обаче е проведено на тъмно, а UV светлината убива вируса

банкноти евроВирусът, отговорен за Covid-19, може да остане заразен на повърхности като банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни, казват изследователите.

Констатациите на австралийската национална научна агенция CSIRO показват, че SARS-Cov-2 може да оцелее много по-дълго, отколкото се смята.

Експериментът обаче е проведен на тъмно, а вече е доказано, че UV светлината убива вируса, съобщава Би Би Си.

Някои експерти също така поставят под съмнение действителната заплаха, породена от повърхностното предаване в реалния живот.

Коронавирусът се предава най-вече, когато хората кашлят, кихат или говорят.

Но има и доказателства, че той може да се разпространи и от висящи във въздуха частици. Възможно е също някой да получи Covid-19, като докосне заразени повърхности като метал или пластмаса, според американските центрове за контрол на заболяванията. Смята се обаче, че това е много по-рядко.

Какво казва изследването?

Предишни лабораторни тестове установиха, че SARS-Cov-2 може да оцелее от два до три дни върху банкноти и стъкло и до шест дни върху пластмаса и неръждаема стомана , въпреки че резултатите варират.

Изследването на австралийската агенция CSIRO обаче установи, че вирусът е „изключително здрав“, оцеляващ в продължение на 28 дни върху гладки повърхности като стъкло, открито на екраните на мобилни телефони и както пластмасови, така и хартиени банкноти, при съхранение при 20 ° C, което е около стайна температура и на тъмно.

За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите обстоятелства в продължение на 17 дни.

Изследването, публикувано в Virology Journal, също установява, че SARS-Cov-2 оцелява за по-малко време при по-високи температури от по-ниски; той спира да бъде заразен в рамките на 24 часа при 40 ° С на някои повърхности.

Освен това се задържа по-дълго на гладки, непорести повърхности, отколкото върху порести материали като плат, за който беше установено, че не носи инфекциозен вирус през последните 14 дни.

За какво са разногласията?

Проф. Рон Екълс, бивш директор на Common Cold Center в университета в Кардиф, разкритикува проучването и заяви, че предположението, че вирусът може да оцелее в продължение на 28 дни, причинява „ненужен страх сред обществото“.

„Вирусите се разпространяват върху повърхности от слуз при кашлица и кихане и мръсни пръсти, а това проучване не използва прясна човешка слуз като средство за разпространение на вируса“, каза той.

„Прясната слуз е враждебна среда за вируси, тъй като съдържа много бели клетки, които произвеждат ензими за унищожаване на вируси и може също да съдържа антитела и други химикали за неутрализиране на вирусите.

В статия, публикувана от Lancet през юли, Емануел Голдман, професор по микробиология в университета Рутгерс, казва, че „шансът за предаване през неодушевени повърхности е много малък“. Той каза, че проучвания, които предполагат, че значителен риск е проектиран с „малко сходство със сценариите от реалния живот“.

Миналата седмица Моника Ганди, професор по медицина в Калифорнийския университет, заяви, че коронавирусът не се е разпространил от повърхности.

Covid-19 се разпространява предимно във въздуха. Проучванията показват, че вирусът може да остане заразен във въздушните частици за повече от три часа. По-малко сигурна е степента, в която може да се разпространи чрез повърхности като банкноти и сензорни екрани.

Авторите на изследването казват, че способността на SARS-Cov-2 да се запази върху неръждаема стомана при по-ниски температури може да обясни огнищата на Covid-19 в помещенията за преработка на месо и хладилни складове.

Хиляди работници са дали положителни резултати във фабриките за месопреработка и кланиците по целия свят.

Други причини, предложени по-рано, включват близки условия на работа, студена и влажна среда и необходимост от надвикване на шумни машини.

Изследователите на CSIRO също казват, че техните открития подкрепят предишни изследвания, според които вирусът може да оцелее с прясна и замразена храна.

Световната здравна организация казва: „Понастоящем няма потвърден случай на Covid-19, предаван чрез храни или опаковки за храни.“ Но там са изброени редица предпазни мерки, които можете да предприемете, за да избегнете кръстосано замърсяване.

Leave a Comment