До 7 януари е отворена мярка 2.2 за малки проекти в сектор аквакултура

Лозана Василева Рибен пазар в София

Пред стартиране са други две мерки – за преработка и за изграждане и модернизиране на нови и съществуващи стопанства

Стартира приемът по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ – сектор „Малки проекти“ от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020). Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на Националния рибен фестивал, открит в София.

Мярката има за цел да подобри конкурентоспособността на предприятията в сектора. Бюджетът по процедурата е 500 хил. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е  3 хил. лв., а максималният – 48 895 лв. Допустими са кандидати еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, развиващи дейност в сектор „Аквакултура“.

До момента мярка 2.2 е обявявана четири пъти за сектор „Малки проекти“. По нея са одобрени 11 проектни предложения на обща стойност близо 456 хил. лв. В процес на оценка са още 13 проекта. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2021 г.

Заместник-министърът припомни, че за обществено обсъждане са обявени условията за кандидатстване по още две мерки от Програмата.

Първата е мярка 5.4 „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури”, която е с бюджет на приема 5,9 млн. лв. Втората е  2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ за сектор „Рециркулационни системи“ и сектор „Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“. Общият бюджет по процедурата е над 2,8 млн. лв. „След приключване на общественото обсъждане, приемите и по двете мерки ще бъдат стартирани в най-кратки срокове“, заяви д-р Василева.

Тя подчерта, че на територията на Софийска област са одобрени 25 проекта по ПМДР 2014-2020 г. Договорените средства възлизат на над 12 мин. лв., което се равнява на  6 % от общия бюджет по Програмата. В областта се изпълнява и стратегия по подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) от Местна иницитивна рибарска група – МИРГ „Самоков“ на стойност от близо 4 млн. лв. Подадени са още 7 проекта по стратегията на обща стойност над 1,3 млн. лв. Към момента те са в процес на оценка и предстои сключване на договори по тях.

Промоционалната кампания „Фестивал на рибата – вкусно и полезно“ се стреми да постигне и положителна промяна в потребителското поведение и навици, като се увеличи консумацията на риба и рибни продукти от населението у нас. Събития от Националния рибен фестивал предстои да се състоят още в градовете: Пазарджик, Бургас, Русе, Пловдив и Стара Загора.

 

Leave a Comment