По Наредба за антракса ще се впишат всички огнищата от 50 години назад

Хора, които са били в контакт с болни животни и имат наранявания, задължително се хоспитализират
кози, ХалалицаНаредба за антракс по животните задължава изпълнителният директор на БАБХ да определи със заповед всички антраксни огнища, които са съществували в рамките на последните 50 години. Заедно с това ще бъдат описани местата, в които са изхвърляни трупове от болни от антракс животни, контаминирани пасищни участъци, места за водопои, дворове и обори и разположението на складове за кожи, кожарски предприятия и кланици.
Това е записано в обнародваната днес, 13 октомври, Наредба 6 за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта антракс по животните.
 
Антраксът по животните подлежи на задължителна регистрация и обявяване.

В стационарните антраксни огнища и застрашените територии областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ), на чиято територия се намират огнищата, провежда различни общопрофилактични и санитарно-хигиенни мерки в зависимост от епизоотичната обстановка.

БАБХ ежегодно организира извършването на профилактична ваксинация на говеда, овце и коне срещу болестта антракс с честота (еднократна или двукратна) и териториален обхват, определени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.
Профилактична ваксинация на биволи, кози и свине може да се извършва само по преценка на БАБХ в зависимост от епизоотичната обстановка.
Няма да се извършва профилактична ваксинация единствено на бременни животни два месеца преди и 15 дни след раждането, на агнета на възраст до 2 месеца и на говеда, коне, магарета и мулета на възраст до 3 месеца.
Забранява се клането и извършването на кръвни операции на ваксинирани животни до 20 дни след извършване на ваксинацията.
Ако при клане, одиране и разфасоване на съмнителни или болни от антракс животни има лица с наранявания или лица с наранявания по кожата са били в контакт с такива животни или техните продукти, те се хоспитализират в инфекциозно отделение за медицинско наблюдение, изследване и лечение, като изрично се информира приемащото лечебно заведение за вероятността за заразяване с антракс и се уведомява съответната регионална здравна инспекция, пише в наредбата.

Leave a Comment